Za vloupání smrt – kvůli omylu poroty

Fresno (USA) - Obžalovaný recidivista Bobby Lee Pearson, který se ve středu v Kalifornii dostal kvůli omylu porotců na svobodu, byl jen o pár hodin později ubodán ve rvačce. „Nezasloužil si takto zemřít. Za vloupání se trest smrti nedává,“ řekl žalobce v Pearsonově případu William Terrence.

Porota v kalifornském městě Fresno ve středu omylem předala soudci nesprávný formulář, že 37letý Pearson, obžalovaný z vloupání, je nevinen, ačkoliv se neshodla a osm z 12 porotců bylo přesvědčeno o Pearsonově vině. Na chybu se sice přišlo, ale bylo pozdě. Soudce už mohl jen konstatovat, že nemá jinou možnost než obžalovaného pustit z vězení, protože verdikt porotců byl již zaznamenán a v USA platí, že za stejný zločin nelze nikoho soudit dvakrát.

Pearson po propuštění na svobodu zamířil domů ke své sestře, aby si tam vyzvedl oblečení a další věci. Narazil tam však na sestřina přítele a oba muži se kvůli staré zášti poprali. Pearson byl pak nalezen mrtev na ulici se zraněními, způsobenými zřejmě nožem či střelnou zbraní. Grey byl zatčen kvůli podezření z vraždy, nejprve mu však musely být ošetřeny rány na rukou.

Willie Gray a Bobby Lee Pearson
Zdroj: ČT24/YouTube