Irácká armáda vrací úder: Při náletu údajně zahynulo 200 radikálů

Bagdád - Po počáteční bleskové ofenzivě sunnitských extremistů v Iráku se podle všeho zdá, že se irácká armáda vzchopila a zasazuje radikálům ze skupiny ISIL (Islámský stát v Iráku a Levantě) stále tvrdší protiúdery. Při náletu na město Bajdži údajně irácké letectvo zabilo 200 bojovníků, střety se nyní očekávají především v oblasti Bagdádu.

Vzbouřenci dnes nicméně podle nepotvrzených zpráv dobyli jedno městečko severně od Bagdádu a při útoku neznámých ozbrojenců na kolonu vládních vozidel na severu metropole přišlo o život devět policistů. Mluvčí vedení ISIL dnes znovu vyzval sunnitské vzbouřence, aby pochodovali na Bagdád a nedaleké město Karbalá, které patří k nejsvětějším místům šíitů. Rebelové byli dnes necelých 100 kilometrů od metropole, kde jsou zavřené obchody a liduprázdné ulice. Jsou vidět jen bezpečnostní složky.

Vláda premiéra Núrího Málikího oznámila bezpečnostní plán na ochranu Bagdádu a připravuje protiofenzívu. Úřady mají také podporu milicí, které vytvořili Američané v roce 2006 pro boj s protivládními živly.

Rychlý postup radikálů z ISIL ze severu na Bagdád irácké jednotky zpočátku zaskočil, mnozí vojáci před bojovníky z této skupiny utíkali. Málikí ale vojáky ujistil, že jim na pomoc přijdou dobrovolníci. Jeho výzvu k obraně Iráku vyslyšely stovky mladých Iráčanů, kteří se dnes z náboženských a vlasteneckých pohnutek dostavili do náborových středisek v Bagdádu. „Z vůle boží zvítězíme. Nezastaví nás ISIL ani jiní teroristé,“ citovala agentura AP jednoho z dobrovolníků. Těch se podle tamních úřadů přihlásilo už více než 4200.

Boje v Iráku
Zdroj: ČT24

USA kvůli Iráku vysílají do Perského zálivu letadlovou loď

Americký ministr obrany Chuck Hagel nařídil vyslat do Perského zálivu letadlovou loď USS George H. W. Bush. Má tam být pro případ, že bude nutné zahájit vojenskou operaci v Iráku. Loď již odplouvá ze severu Arabského moře a doprovodí ji bojová plavidla USS Philippine Sea a USS Truxtun, která jsou vybavena řízenými střelami. Lodě mají doplout do Perského zálivu ještě dnes.