Německá rozvědka spolupracovala s NSA, ocitla se na hraně ústavy

Berlín - Americká Národní bezpečnostní agentura (NSA) velmi úzce spolupracovala s německou Spolkovou zpravodajskou službou (BND) a zřejmě jí dodávala i odposlechy německých občanů. Podle ústavy k nim přitom němečtí zpravodajci nemají mít přístup. Informaci přinesl týdeník Der Spiegel, odkazuje se na tajné dokumenty.

Podle Spiegelu spolupráce mezi NSA a německými zpravodajci začala před dvanácti lety. V tehdy podepsané smlouvě se obě strany zavázaly, že nebudou odposlouchávat občany ani firmy druhého státu. Výjimku ovšem představuje špionážní činnost, která se týká teroristických aktivit – v takovém případě se zákaz vzájemných odposlechů ruší. NSA navíc smí smlouvu překročit ve chvíli, kdy zachytí podezřelou komunikaci, jejíž „koncový bod“ se nachází na německém území.

Dohoda tajných služeb předpokládá, že se budou o výsledcích svých odposlechů navzájem informovat. Německá rozvědka by se tak mohla dostat k odposlechům obyvatel SRN (v případě zmíněných výjimek), ačkoli jí ústava zakazuje Němce sledovat. BND je totiž zodpovědná za získávání a vyhodnocování informací ze zahraničí.

NSA měla v Německu 200 agentů – falešných diplomatů

Podle Spiegelu měla NSA v Německu také nejméně 200 agentů s diplomatickým krytím. Informace, které v zemi získali, prý pomohly i navádění amerických bezpilotních letounů k cíleným útokům na lidi podezřelé z terorismu.

Spoluprací NSA a BDN se chce zabývat i parlamentní výbor. „Považuji za rozumné, abychom neztráceli čas a ihned po skončení parlamentních prázdnin se pokusili osvětlit roli našich tajných služeb,“ řekl jeho předseda Patrick Sensburg. Zároveň však varoval před přijímáním unáhlených závěrů předtím, než poslanci činnost BND detailně prověří.

Zvláštní výbor Spolkového sněmu vznikl v reakci na informace, které zveřejnil bývalý analytik NSA Edward Snowden. Z nich vyplývá, že americká tajná služba řadu let monitorovala komunikaci statisíců lidí po celém světě, mimo jiné i Němců. NSA se podle Snowdenových materiálů zaměřila i na vysoce postavené politiky, například kancléřku Angelu Merkelovou nebo jejího předchůdce Gerharda Schrödera. Monitorování mobilního telefonu Merkelové nyní prověřuje i německá prokuratura. Má podezření, že šlo o nelegální špionáž. Vyšetřování vede proti neznámému pachateli.