Tusk odvolávat nebude. Ministr ani šéf centrální banky zákon neporušili

Varšava - Zvukový záznam loňského rozhovoru guvernéra polské centrální banky Marka Belky s ministrem vnitra Bartlomiejem Sienkiewiczem neobsahuje důkazy o porušení zákona. Řekl to dnes polský premiér Donald Tusk, který proto nevidí důvod pro odvolání ministra. Na nahrávce, kterou o víkendu zveřejnil časopis Wprost, prý Belka domlouval odchod šéfa rezortu financí.

Belka loni v létě během soukromého rozhovoru ministrovi vnitra podle Wprostu řekl, že by byl ochoten pomoci vládě se snížením rozpočtového deficitu, pokud bude odvolán ministr financí. Belka se se Sienkiewiczem setkal v červenci v jedné varšavské restauraci.

Ministr prý šéfa centrální banky žádal o pomoc při financování deficitu. „Mojí podmínkou by bylo odvolání ministra financí,“ řekl podle přepisu druhý účastník rozhovoru, jímž má být Belka. Dodal, že ministra financí by měl nahradit odborník mimo politiku, který bude mít plnou podporu centrální banky.

Tusk na dnešní tiskové konferenci věnované aféře kolem záznamu, jehož původ není jasný, odmítl tvrzení, že oba muži dojednávají nevhodnou dohodu mezi bankou a vládou. Podle premiéra jen vedli teoretickou debatu o rizicích, jimž čelila polská ekonomika, a jejich diskuse ve skutečnosti neměla na události žádný vliv.

„Sdílím názor prokurátora, že první analýza nenaznačuje žádné porušení zákona,“ konstatoval Tusk. „Nenacházím nic, co by mě nutilo přijmout jakékoli rozhodnutí týkající se ministra Sienkiewicze. Mluvím o takových rozhodnutích, jako je odvolání,“ dodal.

Bývalý ministr financí Jacek Rostowski, jehož se zvukový záznam zjevně týkal, kabinet opustil loni v listopadu v rámci personálních změn ve vládě. Zatím není jasné, zda jeho odchod nějak souvisel právě s rozhovorem mezi Belkou a Sienkiewiczem. Tusk změny v listopadu zdůvodňoval nutností dodat kabinetu novou energii a Rostowski proti svému odvolání tenkrát veřejně nic nenamítal.