Na trní jako zamlada: Italka ve věku 99 let složila maturitu

Řím - Devětadevadesátiletá obyvatelka italského ostrova Sardinie dnes úspěšně složila zkoušku, kterou zakončila středoškolské studium. Až v tomto vysokém věku si tak splnila celoživotní sen. „Byla jsem tak nervózní, že jsem celou noc nespala,“ řekla čerstvá držitelka maturitního vysvědčení Francesca Caredduová.

Netypická maturantka je z města Nuoro v sardinském vnitrozemí a dnes prospěla u ústní zkoušky, která je podobná české maturitě. Skládala ji na střední škole pojmenované po místní antifašistické bojovnici a učitelce Mariangele Maccioniové, která seniorku v dětství rovněž učila.

Už dříve přitom Caredduová absolvovala písemnou zkoušku z matematiky a italštiny. Povinnou esej však musela kvůli špatnému zraku diktovat asistentovi. Svým výrazně mladším spolužákům, na které zkouška z dospělosti teprve čeká, Caredduová vzkázala, že nemusejí mít strach. „Když jsem ji udělala já, vy ji zvládnete bez problému,“ řekla.

Narodila se 16. ledna 1915. „Jako malá jsem musela odjet s rodinou na venkov starat se o olivové háje. Měli jsme toho opravdu hodně k řešení a v jednu chvíli jsem musela opustit školu, protože moje matka vážně onemocněla,“ vzpomíná s odstupem let šťastná maturantka. V manželství měla celkem osm dětí, z nichž odmaturovala část. Další generace vnoučat už dosáhla maturitní zkoušku bez výjimky. „Jenom já jsem vždycky litovala, že jsem si zkoušky nikdy neudělala,“ dodává.

Obyvatelé Sardinie jsou svou dlouhověkostí a vitalitou známí. V loňském roce jedna z místních rodin oslavila unikátní rekord – všichni sourozenci oslavili dohromady věk 818 let. Nejstarší z nich, žena ve věku 106 let, uvedla, že recept na dlouhý život je podle ní jednoduchý - dopřávat si vydatnou zeleninovou polévku minestrone.