Kiska začal čistit slovenskou justici

Bratislava – Slovenský prezident Andrej Kiska je teprve čtvrtý den v úřadu, už se ale zostra pustil do očisty justice, jejíž stav během kampaně před březnovou volbou hlavy státu silně kritizoval. Odvolal tři členy soudní rady, která například volí šéfa nejvyššího soudu, a rozhodl o ustavení poradního výboru, který posoudí šestici kandidátů na nové ústavní soudce a doporučí prezidentovi tři z nich.

Kiska to se změnou v politickém kursu myslí vážně (zdroj: ČT24)

Kiska vyměnil ty členy soudní rady, které dosadil bývalý prezident Ivan Gašparovič. Novými členy se stal někdejší soudce slovenského ústavního soudu Ján Kľučka, bývalý člen soudní rady Jozef Vozár a soudkyně nejvyššího soudu Elena Berthotyová. Nahradili Eduarda Bárányho, Gabrielu Šimonovou a Márii Bujňákovou. Bárány se funkce sám vzdal už v pondělí, protože jako Gašparovičův nominant nechtěl být spojován se současným prezidentem. „Noví členové mají na budoucnost justice stejný názor jako já,“ prohlásil Kiska.

Soudní rada bude nově rozhodovat také o udělení takzvané bezpečnostní prověrky soudcům, jíž se budou muset podrobit nejen kandidáti na soudcovský talár ale i zhruba 1 400 aktivních soudců na Slovensku. Rada má celkem 18 členů. Prezident, vláda i parlament mohou obsadit shodně po třech zástupcích v této instituci, zbylí její členové jsou soudci.

Slovenské soudnictví dlouhodobě čelí kritice části politiků i nevládních organizací. Důvodem jsou například některá kontroverzní rozhodnutí soudů či pochybení soudců ve sledovaných procesech. Za symbol špatného stavu justice je zejména v médiích označován dosluhující šéf nejvyššího soudu Štefan Harabin, který se v květnové volbě neúspěšně ucházel o znovuzvolení. Soudní rada tehdy nezvolila žádného ze tří kandidátů. Další kolo volby je naplánováno na 16. září, kdy Harabin ani jeho dvě soupeřky z první volby kandidovat nemohou. Zastavit Harabina je jeden z největších úkolů, které si nový prezident stanovil. Všemocný šéf nejvyššího soudu – spojovaný s papaláštvím a ohýbáním zákonů – si bez jeho vůle pozici neudrží.

„Soudnictví by mělo dostat do čela morální autoritu,“ řekl Kiska, jenž se funkce prezidenta ujal o víkendu. V nejbližší době jej čeká také výběr tří nových ústavních soudců. Vybrat si má ze šesti kandidátů, které mu navrhl parlament ovládaný vládní stranou Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica. Prezident dnes uvedl, že rozhodl o ustanovení poradního výboru, který vhodnost kandidátů posoudí. Rozhodnutí výboru ovšem pro Kisku není závazné, konečné slovo má on sám.