Osmdesát šest vědců z USA se dostalo do přímého kontaktu s antraxem

Atlanta – Šestaosmdesát pracovníků amerického Centra pro kontrolu chorob (CDC) se mohlo nakazit antraxem. Podle předběžných závěrů vyšetřování byl incident způsoben neopatrnou manipulací se vzorky. Případem se zabývá i FBI, která zatím nezjistila ničí nekalý úmysl. Antrax (bakteriální sněť slezinná) se v USA stal v minulosti nebezpečnou biologickou zbraní, když jej například v roce 2001 dostalo poštou několik politiků. Otrávené zásilky tehdy vedly v zemi k pěti úmrtím.

Události: Osmdesát šest vědců se mohlo nakazit antraxem (zdroj: ČT24)

K možné nákaze mělo dojít poté, co byly vzorky bakterie obsahující antrax přemístěny z laboratoře s vyšším stupněm zabezpečení do jiného, méně zabezpečeného pracoviště. Laboranti je však zapomněli „deaktivovat“, což způsobilo jejich nakažlivost. „Pracovníci, kteří se domnívali, že vzorky byly deaktivovány, nepoužili adekvátní osobní ochranné vybavení, když pracovali s materiálem,“ uvedlo CDC v prohlášení.

Pracovníci laboratoře byli možné nákaze vystaveni 13. června, inkubační doba nemoci zvané též sněť slezinná je obvykle pět až sedm dní. Známky choroby se tak mohou projevit právě v těchto dnech. Centrum jim proto nabídlo léčbu antibiotiky a protiantraxovou vakcínu.

Prohlášení Centra pro kontrolu chorob: „Centrum pro kontrolu chorob je přesvědčeno, že jiní zaměstnanci, rodinní příslušníci a veřejnost nejsou ohrožení vystavením antraxu a nemusí nic činit preventivně.“

Federální policie, která na vyšetřování případu pracuje, zatím nezjistila žádné úmyslné zavinění.

Centrum pro kontrolu nemocí v americké Atlantě
Zdroj: David Goldman/ČTK/AP

Kvůli možnému riziku opakování zneužití této bakterie chtějí na šetření případu dohlížet i zákonodárci. „Když jde o výzkum bioteroru, není místo na chybu či nedbalost, a musí být přijata veškerá opatření k zajištění bezpečnosti našich vědců,“ uvedl šéf sněmovního výboru pro energetiku a obchod Fred Upton.

Sněť slezinná může zasáhnout tři oblasti lidského organismu. Příznaky plicního antraxu se podobají nejdříve silné chřipce, pak silnému zápalu plic, nakonec nastává respirační selhávání. Všechny formy se léčí pomocí antibiotik, přičemž klíčová je včasná diagnóza.

Průběh dalších forem antraxu:

  • horečky
  • krvácivý průjem, zvracení
  • vážná infekce žaludku a střev
  • u kožní formy puchýře a nebolestivé vředy