Egyptský soud potvrdil smrt 183 protivládním demonstrantům

Mínja (Egypt) – Účastníkům loňských protestů v egyptské Mínje včetně vůdce Muslimského bratrstva Muhammada Badího stále hrozí poprava. Egyptský soud potvrdil tresty smrti 183 lidem, ti se ale stále mohou odvolat. Má se jednat o islamisty, je mezi nimi ale například i koptský křesťan. Muslimské bratrstvo je od loňského vojenského převratu v Egyptě považováno za teroristickou organizaci.

Soud se po vyjáření velkého muftího – náboženské autoritě, která podle egyptského práva zkoumá hrdelní rozsudky – vrátil k případu, ve kterém původně poslal na smrt více než 680 lidí. Nakonec potvrdil trest smrti pro 183 účastníků loňského protestu v Mínje. Při něm vtrhli na policejní stanici a jeden policista při potyčkách zahynul. Podle soudu byli obžalovaní stoupenci Muslimského bratrstva. Agentura AP ale poukázala, že mezi odsouzenými je například koptský křesťan nebo nevidomý muž, kteří by těžko přišli na akci islamistů.

Vůdce Muslimského bratrstva Muhammad Badí, který je mezi 183 lidmi, jimž hrozí poprava, je k smrti odsouzen již dvakrát – stejný trest dostal spolu s třinácti dalšími lidmi i v jiném procesu, kde je obviněn ze vzpoury a vraždy při protestech. V souvislosti s demonstracemi, které propukly po loňském vojenském převratu, který odstavil Muslimské bratrstvo od moci, proběhly i další procesy. Celkem se týkaly více než tisíce lidí.

Muslimské bratrstvo vyhrálo volby po svržení někdejšího prezidenta Husního Mubaraka v roce 2011 a do loňska Egyptu vládlo. Po vojenském převratu, který k moci vynesl současného prezidenta Abdal Fattáha Sísího, bylo zakázáno jako teroristická organizace.