Zápis do UNESCO zachrání palestinskou vesnici, snad i irácký Irbíl

Dauhá – Síť inckých stezek v Andách, citadelu v iráckém Irbílu, japonskou továrnu nebo vesnici Battír v Palestině zapsala Organizace OSN pro vzdělání, vědu a kulturu (UNESCO) na svůj seznam světového dědictví. Některé zápisy mají politický podtext – například palestinský Battír jeho obyvatelé úspěšnou kandidaturou zachránili před zničením kvůli izraelské bezpečnostní zdi. Zasedání UNESCO v Dauhá bude pokračovat až do poloviny příštího týdne. Komise má na stole ještě čtyři desítky návrhů.

O zapsání na prestižní seznam může rozhodovat i politika (zdroj: ČT24)

Část kandidátů na zápis na seznam světového a kulturního dědictví UNESCO vzbuzovala politické kontroverze. Možná nejvíce sporný byl zápis palestinské vesnice Battír. Její obyvatelé nezastírali, že se kandidaturou především snaží obec zachránit před izraelskou bezpečnostní zdí, jež ji měla protnout. Nakonec Výbor pro světovém dědictví kandidaturu přijal. Vesnice ležící nedaleko Betléma je pozoruhodná především unikátním systémem zavlažování okolních polí starým 2 000 let. Izrael teď pravděpodobně bude muset překreslit plány své zdi. „Problém už nemusíme řešit my, ale UNESCO. Doufáme, že toto místo to uchrání před poškozením,“ zdůraznila palestinská ministryně turistiky Rula Majahová.

Sporné bylo i rozhodování o citadele v Irbílu – Mezinárodní rada pro památky (ICOMOS) chtěla rozhodnutí odložit a zvážit univerzální hodnotu místa. I tato kandidatura kurdského města ležícího nedaleko oblasti nynějších bojů v Iráku, kam se nyní stahují uprchlíci, ale nakonec uspěla. K Irbílu a Battíru se bez problémů připojila také starobylá síť inckých horských cest Qhapaq an, která protíná Andy ve výšce až 5 000 metrů, součástí jsou i tradiční provazové mosty. „Peru nás nikdy nepřestane překvapovat svými tradicemi a historií míst, která si naši předci vybrali pro tyto stavby. Jsme na to hrdí,“ podotkla peruánská ministryně kultury Diana Alvarézová.

UNESCO na seznam zapsalo také industriální památky – továrnu Van Nelle v nizozemském
Rotterdamu nebo výrobnu hedvábí v japonské Tomioce. „Je to revoluční záležitost, která vedla k inovaci japonského hedvábného průmyslu,“ řekl o památné továrně japonský premiér Šinzo Abé.

O dalších nových památkách bude UNSECO rozhodovat v příštích dnech. Mezi kandidáty jsou i středoevropské lokality – mimo jiné například Bělověžský prales, o jehož zápis společně usilují Polsko a Bělorusko.