Ministr Sikorski: Za odposlechy je organizovaný zločin

Varšava – Za tajně pořízenými nahrávkami soukromé konverzace vysoce postavených polských činitelů stojí organizovaný zločin. Prohlásil to polský ministr zahraničí Radek Sikorski s tím, že doufá v potrestání údajných pachatelů, nicméně neví, o koho konkrétně jde. Kompromitující záznamy, které zveřejnil polský časopis Wprost, otřásají důvěrou ve vládu Donalda Tuska. Opozice dává v parlamentu dohromady podporu pro vyslovení nedůvěry vládě.

Wprost nejdřív minulý týden zveřejnil tajně pořízené nahrávky z rozhovoru, při němž guvernér Marek Belka loni v létě ministru vnitra Bartolomieji Sienkiewiczovi sliboval pomoc vládě při financování deficitu. V neděli pak časopis otiskl také přepis výňatků z jiné loňské konverzace - Sikorského s tehdejším ministrem financí Jackem Rostowským, v níž šéf ostře kritizuje polsko-americké vztahy. „Víš, že polsko-americké spojenectví je nanic. Škodí nám, protože vytváří v Polsku falešný pocit bezpečí. Úplná sr..ka. Rozházíme si to s Němci, Rusy a budeme mít pocit, jak jsme se vytáhli, když potěšíme Američany,“ říká údajně Sikorski.

Radoslaw Sikorski:

„Vláda se stala terčem útoku organizované zločinecké skupiny. Ještě nevíme, kdo za tím je, ale vyšetřuje se to. (…) Doufám, že systém trestního soudnictví zjistí totožnosti členů té skupiny, a zvláště jejích předáků, a že budou identifikováni a potrestáni.“

Sikorski nepopřel, že zveřejněné věty řekl. Pro svá tvrzení, že je za nimi organizovaný zločin, ale nepředložil žádné důkazy. „Doufám, že systém trestního soudnictví zjistí totožnosti členů té skupiny, a zvláště jejích předáků, a že budou identifikováni a potrestáni,“ řekl Sikorski novinářům na setkání ministrů zahraničí zemí EU v Lucemburku.

Podle premiéra Tuska je tajné nahrávání vedoucích činitelů a podnikatelů pokusem o destabilizaci země. Tusk rovněž prohlásil, že si nenechá ilegálními odposlechy vnutit změny ve svém kabinetu. Vše podle něj ukazuje na to, že odposlechy jsou „plánovanou akcí“, která nemá poškodit pověst vládní strany, ale ochromit stát v kritické situaci, která nyní panuje v Evropě a na Ukrajině. Zároveň Tusk zdůraznil, že nebude vyvozovat „žádné důsledky vůči politikům, jejichž hříchem jsou necenzurovaná vyjádření během důvěrného rozhovoru“.

Vládě hrozí hlasování o vyjádření nedůvěry

Dosud nebylo potvrzeno, zda je nahrávka Sikorského autentická. Wprost ani nesdělil, jak se k ní dostal. Polská vláda v neděli odmítla materiál komentovat, dokud nebude zveřejněn celý, což by se mělo stát ještě tento týden. Komentář k celé kauze odmítl i velvyslanec USA v Polsku Stephen Mull.

Tomasz Nałęcz, poradce polského prezidenta:

„Jakýsi anonymní režisér, který cíleně zůstává v utajení, krok za krokem destabilizuje náš stát.“ 

Sikorského vyzval k odstoupení poradce polského prezidenta Bronislawa Komorowského Tomasz Nałęcz. „Nedokážu si představit, jak se teď ministr může setkávat se svými partnery. Myslím, že mu to vykonávání úřadu značně ztíží,“ řekl Nalencz v rozhovoru s televizní stanicí TVN24.

Prezident Komorowski, který je Tuskovým stranickým kolegou, dnes označil aféru za hrozbu pro stabilitu země. Stranám vzkázal, že by měly jasně dát najevo, zda přetrvává „vůle k pokračování současné většinové koalice“. Sám však žádné změny ve vládě iniciovat nehodlá, podle ústavy to prý hodlá nechat na parlamentu.

Polská lidová strana (PSL), menší koaliční partner Tuskovy Občanské platformy, dnes po schůzce s Komorowským oznámila, že bude usilovat o vypsání nových voleb, pokud se vládě nepodaří skandál uspokojivě objasnit do konce letních prázdnin. Předseda nejsilnější opoziční strany Právo a spravedlnost (PiS), expremiér Jaroslaw Kaczyński, který je hlavním kritikem údajného vládního selhání v kauze odposlechů, získal podporu dvou menších opozičních formací pro hlasování o vypsání nových voleb. K tomuto kroku je však potřeba dvoutřetinová většina poslanců, kterou dá dohromady pouze shoda vlády s opozicí. Další z opozičních stran Strana demokratické levice (SLD) si v parlamentu vyžádala slyšení zástupců vlády k celé aféře, které se uskuteční ve středu.

Názory na roli týdeníku se rozcházejí

Středem pozornosti se stává i redakce týdeníku Wprost. Podle části novinářů se zveřejňováním nelegálních nahrávek dostává na hranu nebo dokonce za hranici zákona. Slova ministrů jsou podle nich pikantní, neetická, ale většinou nedokazují žádné zločiny a ničí politickou elitu země. „Hlavní zásadou novinářské práce je nenechat sebou manipulovat. Mám nějaký názor, něco chci popsat, ale nesmím hrát podle cizích not,“ říká Seweryn Blumsztajn, novinář deníku Gazeta Wyborcza.

Autor rok či dva starých nahrávek i jeho motivace zůstávají neznámé, odposlechy ale silně kompromitují Tuskovu vládu. Její popularita letí strmě dolů.