Vynalézaví Nizozemci přišli s elektronickým jointem

Amsterodam – Pokud jde o kouření trávy, nápady Nizozemcům rozhodně nechybějí. Jedna tamní společnost vymyslela první elektronický joint a nechává ho vyrábět v Číně – 10 tisíc kousků denně. Výrobek nazvaný E-Njoint BV má typický tvar marihuanové cigarety – je bílý a při každém potáhnutí se vpředu rozsvítí zelený symbol marihuanového listu.

Elektronické cigarety mají podobný účinek jako klasický joint. Prodávají se v šesti příchutích – například meloun, jablko nebo třešeň – a hlavně přes internet, ale i na večírcích, v barech a klubech po celé Evropě. Cena se pohybuje v přepočtu kolem 300 korun.

Jeden druh této dobíjecí cigarety neobsahuje tetrahydrocannabinol, který se nachází v marihuaně, tabák ani nikotin. Podle výrobců je tento druh „neškodný a stoprocentně legální“ – náplň obsahuje bezpečné komponenty, jako například propylenglykol, rostlinný glycerin a stoprocentní biologickou příchuť.

Nabízené modely lze kouřit jako skutečné jointy; k mání jsou i speciální edice (třeba u příležitosti fotbalového MS) nebo takové, kde se náplň může zvolit sám uživatel. E-Njoint nabízí i náplně s kapalinou, která obsahuje výtažek z pravé marihuany, a chystají se další druhy.

Výrobce na své webové stránce píše, že cigareta není zdraví škodlivá a označuje E-Njoint za nejnovější trend na trhu. Zatím není známo, jak na novinku zareagují evropské instituce a zda vůči ní podniknou nějaké právní kroky. Lze s nimi počítat – zvlášť když je jim trnem v oku jak „obyčejná“ elektronická cigareta, tak i kouření marihuany a cigaret vůbec.