Ebola se v Africe vymkla kontrole, svět nereagoval dost rychle

Dakar – Nejméně 350 obětí si vyžádala pokračující epidemie eboly v západní Africe. Podle organizace Lékaři bez hranic se její šíření vymklo kontrole. Oblast potřebuje podporu od místních vlád i humanitárních organizací. „Domníváme se, že na počátku byla nedostatečná reakce jak místních zdravotních orgánů, tak mezinárodních organizací,“ podotkl Pavel Gruber, ředitel Lékařů bez hranic s tím, že výzkum případného léku proti této nemoci je „strašně zanedbaný“. Farmaceutické firmy by totiž na pacientech z třetího světa nevydělaly.

Šéf Lékařů bez hranic: Firmy by na léku na ebolu nevydělaly (zdroj: ČT24)

Epidemie eboly trápí v současné době státy Guineu, Libérii a Sierra Leone. „Nevíme, proč ebola vypukla právě na tomto území, nicméně se tam šíří již několik měsíců. Ještě nikdy nebyla epidemie naráz ve všech státech,“ prohlásil Gruber. Předpokládá se, že virus žije v netopýrech, z nichž se přenáší na primáty a z nich pak na lidi. 

Proti nemoci neexistuje očkování ani lék. Projevuje se horečkou, zažívacími potížemi a krvácením. Podle poslední zprávy stoupl počet úmrtí na ebolu na nejméně 350 od letošního února. To je nejvíc od prvního objevení eboly ve střední Africe v roce 1976.

Lékaři ošetřují muže nakaženého ebolou
Zdroj: ČTK/AP/Christopher Black

Potvrzen je výskyt nakažených na více než 60 místech ve třech zemích západní Afriky. Jako poslední se mezi ně připojila Sierra Leone, kde se první případy nákazy objevily koncem května. „Epidemie se vymkla kontrole,“ řekl doktor Bart Janssens, operační ředitel Lékařů bez hranic. „Dosáhli jsme hranic našich možností,“ uvedl Janssens. „Lékaři bez hranic vyslali do všech tří zasažených zemí množství spolupracovníků i materiálu, nejsme však v tuto chvíli schopni vysílat další týmy na nová místa, kde nemoc propukne.“

Na místě pracují zdravotnické týmy, které jsou chráněny speciálními obleky. Lidé v postižených oblastech ale často nevědí, jak se chovat, a nemocné pohřbívají tradičně, což urychluje šíření eboly. „Důležitá je práce s místními komunitami, se stařešiny, protože i oni jsou vyděšení. Musí se jim vše vysvětlit. Zásadní je také práce s místními zdravotníky,“ konstatoval Gruber s tím, že právě oni často nemoc šíří jako první. Příznaky totiž vypadají jako začínající chřipka.

Gruber o nebezpečné ebole 

„Ebola je ve své podstatě virus jako každý jiný. Nebezpečí tkví v tom, že na ni lidský imunitní systém v první fázi není schopen reagovat. To je ten moment, kdy většina pacientů umírá. Ti, kdo přežijí, často přežijí proto, že jim dáváme podpůrnou terapii, mírníme příznaky a on se pak jejich imunitní systém nastartuje. Tělo se tak vyléčí samo.“

Podle Grubera nejsou nemoci jako ebola, které se vyskytují v zemích třetího světa, pro farmaceutické firmy zajímavé. Zabíjejí „chudé vesničany“. „Není na dohled žádný zisk, žádný klient. Firmy naopak investují třeba do krémů proti vráskám,“ upozornil ředitel Lékařů bez hranic.

Virus eboly
Zdroj: ČT24/ČTK/AP