Čínský milionář a podivín uvařil newyorským bezdomovcům

New York – Netradiční pomoc lidem bez domova nabídl čínský milionář Čchen Kuang-piao. V newyorském Central Parku pro ně uspořádal oběd. Někteří ale přišli hlavně proto, že jim slíbil dárek v hodnotě tří set dolarů. Nakonec ale změnil plány. Kontroverzní podnikatel zbohatl v recyklačním průmyslu. V poslední době na sebe strhl pozornost třeba prohlášením, že chce koupit noviny New York Times.

Obědem pro stovky bezdomovců chtěl milionář Čchen přilákat pozornost čínských zbohatlíků a údajně je přimět, aby i oni více přispívali na charitu. Podle kritiků ale udělal promo hlavně sám sobě. „Pomohl jsem milionům lidí, proto chci vyzvat média, aby se ptala na jejich názor, a ne na názory těch, kteří jen závidí a kritizují to, co dělám,“ reagoval na kritiku Čchen.

Charitativní akci předcházela masivní mediální kampaň ve Wall Street Journal a New York Times. Filantrop v inzerátech sliboval tři sta dolarů každému, kdo přijde. Co slíbil, ale nesplnil. „Řekli jsme mu, že pokud dá bezdomovcům peníze, někteří z nich si za ně koupí drogy nebo alkohol. To by nebylo dobré,“ uvedl Craig Mayes.

Klaun nebo filantrop? Čchen budí emoce (zdroj: ČT24)

Chudí lidé proto dostali oběd. Místo tuňáka a steaku by si ale většina radši koupila to, co akutně potřebuje. „Byl jsem velmi zklamaný, když nám řekli, že nic nedostaneme. Myslím, že nás zneužili jako záminku pro to, aby dostali peníze na svoji práci,“ uvedl bezdomovec Thomas Cargil. 

Milionář Čchen Kuang-piao se do mezinárodního povědomí zapsal rozsáhlou pomocí při zemětřesení v Sečuanu. Na vizitce se od té doby honosí tituly „hrdina při záchraně při zemětřesení“, „nejvlivnější člověk v Číně“ nebo „jeden z deseti nejlepších dobrovolníků.“ Okolí mu ale často říká jinak. Přezdívky jako „klaun“ nebo „podvodník“ se proto ani po newyorské akci jen tak nezbaví.

Kdo je Čchen Kuang-piao?

Majetek: Svého majetku dosáhl podnikáním v oblasti demolic nemovitostí a v odpadovém hospodářství. Angažuje se v dobročinných projektech, sám se označuje za čínského mecenáše číslo jedna.

Čím překvapuje:

Podle některých je podivín: Na tiskové konferenci v New Yorku udiveným žurnalistům přezpíval svou vlastní píseň s refrénem „Celý svět bude svědkem zrození mého čínského snu“. Pak oznámil svůj plán na převzetí The New York Times.

V roce 2011 překvapil tchajwanské úřady, když při návštěvě bohatého ostrova věnoval tamním chudým téměř 350 000 dolarů (sedm milionů korun). Téhož roku Japonsku daroval 13 milionů jenů (2,5 milionu korun) na obnovu pobřeží poničeného přívalovou vlnou tsunami. Po japonských městech tehdy projížděl s kolonou automobilů pomalovaných čínskými vlajkami.