Irácký premiér potvrdil syrské nálety na povstalce

Bagdád – Irácký premiér Núrí Málikí potvrdil syrské nálety na pohraniční město Kajm, které o víkendu obsadili islamisté. Řekl taky, že vítá jakýkoli letecký útok na radikály z Islámského státu v Iráku a Levantě (ISIL), ačkoliv o něj nežádal. Premiér ohlásil také nákup bojových letadel v Rusku. Do Iráku dnes přiletěl jednat britský ministr zahraničí William Hague.

Letadla bombardovala irácké pohraničí tento týden, ale Sýrie popřela, že stroje patřily jí, i když nesly syrské výsostné znaky. Málikí řekl, že Irák o žádný útok nežádal, ale že vítá jakýkoli útok na ISIL. Bagdád původně požádal o nálety na pozice ISIL Spojené státy, Washington ale zatím žádosti nevyhověl a poslal do Iráku zatím jen vojenské poradce.

ISIL působí také na syrském východě a severu a stejně jako v Iráku chce i tam ustavit chalífát. „Irácká vláda je spokojená s jakýmkoliv úderem proti rebelům. Vzniká tu totiž velké území, které je mimo kontrolu státních orgánů. ISIL se bude snažit území rozšiřovat a kontrolovat ropné zdroje za cenu porušování lidských práv a humanitární krize,“ upozornil Jan Kužvart, analytik Asociace pro mezinárodní otázky. 

Američanům se Syrský útok nezamlouvá. „Iráckou vládu, kterou mají podporovat Američané, najednou drží nad vodou nepřítel Spojených států. Vlastně v celé té komplikované hře, kterou by si měli rozmotávat Američané, najednou vystupuje někdo jiný a jedná razantněji než oni. Což je pro ně nepříjemné,“ dodal Kužvart.

Kužvart: Pro USA je syrská pomoc Iráku nepříjemná (zdroj: ČT24)

„Západ se nechce angažovat vojensky, chce to řešit jako politickou záležitost, a to tím, že se vytvoří nová vláda, která bude zahrnovat co nejvíc politických aktérů. Proto tlačí na odstoupení premiéra Núrího Málikího,“ uvedl analytik, podle kterého toto však není řešením. „Vypadá to, že Irák se rozpadl do té míry, že když bude nová vláda, tak její bezpečnostní složky nebudou schopny obsadit sever země,“ uzavřel Kužvart.

Málikí: Do Iráku co nevidět dorazí ruská vojenská letadla

Málikí v rozhovoru s BBC řekl, že v příštích dnech do Iráku dorazí vojenská letadla, která Irák koupil v Rusku. USA sice mají Iráku dodat bojové stroje F-16, ale dodávka se prý zpožďuje. Málikí hovořil o situaci ve své zemi minulý pátek s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Podle zdrojů z Kremlu ruský prezident vyjádřil podporu irácké vládě v její snaze zbavit Irák teroristů. 

USA už loni Iráku dodaly rakety Hellfire a deset bezpilotních letadel. Loni Irák složil v USA zálohu na 18 stíhaček F-16 a podle dohody mají být v Iráku letos na podzim. Irák má zájem ještě o dalších 18 těchto letadel a kontrakt na ně s USA už podepsal. Iráčané se zajímají také o české bitevníky L-159, které mají využít jako cvičné stroje předtím, než do své výzbroje zavedou americké stíhačky. Irák s ČR vyjednává rovněž o prodeji ruských bojových vrtulníků Mi-24. 

Britský ministr zahraničí Hague přicestoval do Bagdádu

Do Bagdádu dnes přicestoval britský ministr zahraničí William Hague. Navštíví stejně jako před ním americký ministr John Kerry také irácký Kurdistán. V Bagdádu má Hague jednat s iráckým premiérem Núrím Málikím. V pátek by se měl britský ministr přesunout do střediska iráckého Kurdistánu, do Irbílu, a jednat tam s kurdským prezidentem Masúdem Barzáním.

Hague označil radikály z Iráckého státu v Iráku a Levantě (ISIL) za „smrtelné nebezpečí“ pro Irák i další země oblasti. „Zaměřím se dnes na to, jak pomoci a povzbudit irácké vůdce překonat náboženský konflikt a sjednotit se napříč politickými stranami,“ sdělil Hagův úřad k cestě. „Británie jako přítel Iráku věří, že je třeba se přednostně věnovat sestavení široké vlády, kterou podpoří všichni Iráčané a která zastaví postup ISIL … Británie může poskytnout diplomatickou podporu, humanitární pomoc a své zkušenosti v boji proti terorismu,“ dodal Hague.

Irbíl
Zdroj: ČT24/Thinkstock

Londýn hned na začátku irácké krize vyloučil vojenskou intervenci do Iráku, ale ministr Hague připustil, že jeho vláda poskytne jiný druh pomoci. „Jsme první dárcovskou zemí, která pošle do Irbílu skupinu ke zjištění rozsahu potřebné pomoci. Dali jsme už pět milionů liber (172 milionů korun) a je toho víc, co jsme schopni na podporu jednotné irácké vlády poskytnout,“ uvádí se v prohlášení.