IRÁK: Dorazily ruské stíhačky, armáda opět udeřila na islamisty v Tikrítu

Bagdád – Do Iráku dorazily první ruské stíhačky, které si vláda objednala pro boj se sunnitskými radikály z Islámského státu v Iráku a Levantě (ISIL). Letouny budou nasazeny v řádu dnů. Irácký kabinet včera oznámil, že armáda dobyla zpět město Tikrít, islamisté to ale popřeli. Podle očitých svědků utrpěly těžké ztráty obě strany a armáda se nakonec stáhla asi 25 kilometrů od města. Nyní ale na povstalce opět udeřila ze vzduchu i na zemi. Ozývají se hlasy, že by mělo dojít k rozdělení země na autonomní zóny pro šíity, sunnity a Kurdy. Izraelský premiér mezitím podpořil vznik nezávislého kurdského státu.

„Všechny skupiny by měly dostat vlastní regiony. To je jediné řešení,“ řekl náčelník krizového štábu irácké armády generál Alí Sajdí německému nedělníku Welt am Sonntag. Pouze takové rozdělení může podle něj zbavit ISIL podpory ze strany sunnitské komunity. „ISIL tvoří jen asi deset procent bojovníků. Hlavní roli hrají sunnitské kmeny a strana Baas svrženého diktátora Saddáma Husajna,“ prohlásil Sajdí.  

Generál zároveň ujistil, že radikálové metropoli Bagdád neovládnou. „Utvořili jsme obranný pás kolem Bagdádu tvořený čtyřmi divizemi po 15 tisících mužích. Jsou to elitní jednotky. K tomu přidejte dobrovolníky, kterých stále přibývá. ISIL může provést teroristické akce, ale Bagdád nikdy nedobude,“ podotkl Sajdí.

Sunnitští radikálové z ISIL
Zdroj: ČT24/ČTK/ABACA

Islamisté podle všeho dál ovládají Tikrít

Irácká armáda bojuje proti islámským radikálům na několika frontách. Pokračuje v soustředěném útoku na město Tikrít. Armádní mluvčí Kásim Músáví prohlásil, že vládní síly plně kontrolují areál univerzity, který byl hlavní baštou povstalců, a vyvěsily nad ním iráckou vlajku.
  
Podle telefonických informací získaných agenturou AP od obyvatel města se ale zdá, že povstalci první pokus armády o dobytí města odrazili a mají Tikrít i dnes stále pod kontrolou. Podle těchto zdrojů se bojuje o severní předměstí Kádisíja. Islamisté si podle něj podrželi kontrolu nad většinou Tikrítu. Bojuje se také jihozápadně od Bagdádu v provinciích Anbár a Babylon. 

Iráčanům pomáhají američtí vojenští poradci. USA už také potvrdily, že nad zemí krouží ozbrojené bezpilotní letouny. Amerika zároveň vyslala na pomoc vládě 300 vojáků, kteří ale nemají být zapojeni do bojových akcí. 

K zachování jednoty země a zabránění válce vyzval irácké vládce při dnešním požehnání Městu a světu papež František. „Násilí plodí násilí, dialog je jedinou cestou k míru,“ řekl věřícím shromážděným na Svatopetrském náměstí v Římě.

Nejvlivnější šíitský duchovní už dříve vyzval předsedu vlády, který bude jmenován do úterý, aby se pokusil zmírnit politickou krizi v zemi a sestavil „vládu národní jednoty“. Kvůli dosavadní vládní politice vůči sunnitské menšině považují kritici Núrího Málikího za jednoho z původců povstání na severu země.