Dílčí prohra „Obamacare“: Podniky nemusí proplácet antikoncepci

Washington - Americký Nejvyšší soud rozhodl, že tamní soukromé firmy nemusejí v rámci zdravotního pojištění platit zaměstnancům antikoncepci, pokud se to příčí jejich náboženskému přesvědčení. Jde o jednu z částí zdravotnické reformy prezidenta Baracka Obamy, kterou napadli křesťanští majitelé obchodních řetězců.

Události: Americký spor o proplácení antikoncepce (zdroj: ČT24)

Konzervativní křídlo Nejvyššího soudu zvítězilo o jeden jediný hlas. Zastánci náboženských svobod tento krok vítají. „Jsme skutečně nadšení. Nejde o to, jestli jste pro, nebo proti kontrole porodnosti. Jde o náboženské svobody,“ tvrdí Missy Martinezová.

Naopak podle zastánců zdravotní reformy podniky žádné náboženské cítění nemají. Zanedlouho by se prý mohly odvolávat na to, že i placení daní se neslučuje s jejich přesvědčením. „Jsem skutečně znepokojená. Je to velmi nebezpečný precedens pro další verdikty nadřazující náboženské svobody reprodukčním právům žen,“ říká zastánkyně antikoncepce Sophia Stallová.

Na první pohled by se mohlo zdát, že jde jen o jeden z mnoha detailů vnitroamerické politiky. Ve skutečnosti se ale řeší zásadní hodnoty americké společnosti, které dokážou rozhodnout volby - náboženská svoboda, potraty a zdravotnická reforma.