Syrská „chemie“ dorazila do Itálie, místní obyvatelé mají strach

Řím – Itálie se bojí syrských chemických zbraní. Zhruba 1 300 tun smrtících látek se teď na jihu země překládá na palubu americké lodi, která je převeze do mezinárodních vod k neutralizaci. Řím svůj přístav nabídl už v lednu. Od té doby se množí stížnosti. Lidé mají strach z havárie a ekologické katastrofy.

Chemické zbraně v Itálii: Obyvatelé se bojí havárie (zdroj: ČT24)

Sýrie se loni připojila k Organizaci pro zákaz chemických zbraní (OPCW) a souhlasila s tím, že se vzdá svého chemického arzenálu. Zničen mimo její území měl být do 30. června, vlivem zpoždění vývozu ale termín nebyl dodržen.

Nebezpečný náklad připlul na jih Itálie na dánské lodi ze syrského přístavu Latákijá. „Přijali jsme všechna potřebná opatření, myslím, že to bude rutinní operace. Skončí do 48 hodin,“ míní italský ministr pro životní prostředí Gianluca Galletti.  

V Gioia Tauro a v okolních městech se ale zvedly protestní hlasy. Obyvatelé i představitelé správy si stěžovali, že přesně nevědí, co se v jejich blízkosti děje a zda nebude znečištěno životní prostředí. „Hledíme na to s nejistotou a rezignací. Žádáme víc informací už čtyři měsíce, ale nedostali jsme je,“ uvedl starosta města San Ferdinando Domenico Madafferi.

Syrské chemické zbraně dorazily do Itálie
Zdroj: ČT24/ČTK/imago stock&people/imago stock&people

Loď Cape Ray z Itálie odpluje do mezinárodních vod. Celkem 64 expertů bude ve speciálně vyvinutém zařízení likvidovat nebezpečné chemikálie dva měsíce. Už jako neškodné je pak přijme Německo nebo Finsko.  

Na převoz i likvidaci syrských zbraní dohlíží OPCW. Odborníci sice přiznávají, že odzbrojení je riskantní proces, ale stejně nebezpečné chemikálie, o něž jde v případě Sýrie, jsou prý denně likvidovány po celém světě. Ještě nikdy se ovšem takové látky neničily na moři. Američtí odborníci tvrdí, že z Cape Ray do moře ani do ovzduší nebude moci uniknout zbytková voda ani výpary.