Pedofilní skandál zřejmě pronikl až do Westminsteru

Praha – Stigma britského veřejného života a médií se dostalo do nejvyšších pater politiky. Premiér David Cameron chce znovu otevřít případ rozsáhlého zneužívání dětí z pečovatelských domů během 70. a 80. let. Existují totiž důkazy, že v té době existovala skupina pedofilů také přímo v Britském parlamentu. A co víc – mnozí obeznámení prý tuto praxi utajovali či dobrovolně přehlíželi. K usvědčujícím dokumentům ale dlouhou dobu nevedly žádné stopy.

Klíčovým důkazem mají být dva svazky, po kterých se v 80. letech slehla zem. Spolu s nimi tak zmizelo i podezření, že Westminster nefungoval jen jako centrum britské politiky, ale také bezpečný úkryt pro pachatele zneužívání dětí. Posledním známým držitelem je někdejší ministr vnitra Leon Brittan. Nyní poprvé uznal, že stopy po aféře na půdě parlamentu opravdu existovaly.

Jeho svědectví má ale jeden háček. Materiály prý už dříve předal k dalšímu vyšetřování a poté už o nich neslyšel. Přestože autor materiálů tehdy vyhrožoval, že jména osmi svých kolegů zveřejní, vyšetřila policie později jediné. Vina byla dokázána poslanci Cyrilu Smithovi, který měl během 70. a 80. let zneužít řadu dětí. Zemřel ale dřív, než stihl nastoupit k trestu.

Policie se nyní podle britského deníku Telegraph dostala k novému seznamu s nejméně deseti jmény. Premiér Cameron vyšetřování podpořil a vybídl k jeho tentokrát úspěšnému dokončení. Dobře totiž ví, že někteří pachatelé mohou až dodnes ve Westminsteru beztrestně sedět.

Cyril Smith – jediný usvědčení poslanec v pedofilní aféře
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Vyšetřování s pedofilním stínem tak po odhalení několika celebrit ukázalo i na mnohem větší a mocnější skupinu. „Víme, že dobrým přítelem Cyrila Smithe byl Jimmy Savile a včera jsme se dozvěděli, že Savile se dobře znal s Rolfem Harrisem. Ta síť opravdu existovala,“ tvrdí poslanec Simon Danczuk.

Moderátorskou hvězdu Jimmyho Savila, který zneužil stovky dětí, usvědčila policie až po jeho smrti. Bavič a zpěvák Rolf Harris má zase za sebou první noc ve vězení. Za zneužívání nezletilých dívek mu soud uložil skoro šestiletý trest. Policie také zadržela rozhlasového moderátora Davea Lee Travise, kterého později propustili na kauci.

V centru aféry stále zůstává Savile. Policii se přihlásilo s obviněními vůči předloni zemřelému moderátorovi dětských pořadů BBC 450 lidí. Policisté podle lednové zprávy dospěli k závěru, že ve 214 případech se Savile dopustil sexuálního zločinu, z toho 34 znásilnění. Nejmladší jeho oběti byly dva roky.

Případ sexuálního zneužívání dětí se rozrůstá (zdroj: ČT24)