V Iráku někdo popravil přes 50 mužů, islamisté se zmocnili skladu s „chemií“

Bagdád - Irácká armáda objevila poblíž města Hilla těla 53 popravených mužů. Kdo a proč je zavraždil, zatím není jasné. V oblasti jižně od Bagdádu nemají sunnitští džihádisté takový vliv jako na severu země. Mezitím se potvrdilo, že radikálové obsadili sklad znehodnocených chemických zbraní. Materiál je ale údajně pro vojenské účely nepoužitelný. Irácký premiér také obvinil Kurdy, že poskytují útočiště povstalcům z organizace Islámský stát.

Těla byla nalezena v šíitské vesnici poblíž hlavní silnice vedoucí z Bagdádu do jižních provincií. Všechny oběti měly zavázané oči, pouta a střelné rány v prsou nebo v zátylku. Podle lékaře zemřeli muži asi před týdnem. Oběti zatím nikdo neidentifikoval. 

Ani motiv činu není jasný. Sunnitští džihádisté z organizace Islámský stát (dříve Islámský stát v Iráku a Levantě, ISIL), kteří minulý měsíc ovládli velkou část severního a západního Iráku, operují i v částech provincie Babylón. Oblast, kde byla těla nalezena, se ale podle AFP nenachází v blízkosti míst, kde dosud docházelo k násilnostem. 

Hilla leží asi 120 kilometrů jižně od Bagdádu a je metropolí nábožensky smíšené provincie Babylón. Podle AFP případ připomíná vraždy z let 2006 až 2007, kdy Irákem zmítalo sektářské násilí. Právě okolí města Hilla tehdy leželo v takzvaném trojúhelníku smrti, kde se odehrávaly největší střety mezi menšinovými sunnity a většinovými šíity. 

Islamisté se zmocnili skladu s chemickými zbraněmi, přiznal Irák

Radikálové z Islámského státu převzali kontrolu nad někdejším skladem chemických zbraní, v němž se nacházejí zbytky 2 500 znehodnocených chemických raket a chemických látek. O obsazení skladu islamisty Irák informoval OSN. Rakety byly před desítkami let naplněny smrtícím nervovým plynem sarinem.  

Irácký velvyslanec při OSN Muhamad Alí Alhakím generálnímu tajemníkovi OSN Pan Ki-munovi sdělil, že do zařízení Mathanná vstoupily „ozbrojené teroristické skupiny“ 11. června, zadržely tam členy ostrahy objektu a zmocnily se jejich zbraní.

Málikí kritizoval Kurdy

Úřadující irácký premiér Núrí Málikí obvinil představitele kurdské autonomní oblasti na severu země, že poskytují útočiště islamistům z Islámského státu a dalším sunnitským rebelům. Svá tvrzení ale nepodepřel žádným důkazem. Málikí zároveň kritizoval separatistické snahy Kurdů, což podle agentur pravděpodobně zvýší dlouhodobé napětí mezi Bagdádem a Irbílem.

Kurdové ze severovýchodu Iráku chtějí využít příležitosti, kdy je v důsledku ofenzivy sunnitských rebelů oslabena ústřední vláda, a chystají se vypsat referendum o nezávislosti. Kurdské ozbrojené složky pešmergů ovládají v současnosti autonomní Kurdistán i oblast kolem města Kirkúk s bohatými nalezišti ropy. V posledních týdnech se několikrát střetli s povstalci z Islámského státu. Ti se ale soustředí především na dobytí Bagdádu.