Polský lékař odmítající provést potrat přišel o místo

Varšava - V Polsku propustili šéfa kliniky, který kvůli svému svědomí odmítl provést potrat. Žena se pro něj rozhodla poté, co se dozvěděla, že by se její dítě narodilo s těžkým postižením. Porodník Bogdan Chazan trval na dalších vyšetřeních, která se ale natolik protáhla, že zákrok již nebylo možné legálně podstoupit.

Osmatřicetiletá žena mezitím porodila, její dítě má velmi vážné poškození mozku. Případ byl v Polsku ostře sledován. Chazan totiž působil v nemocnici sv. Rodiny, která je placená z veřejných peněz a patří k jedné z největších porodnic v celé zemi.

Polský týdeník Wprost zdokumentoval případy, ve kterých profesor Chazan odmítl provést aborci matce, jejíž dítě se mělo narodit mrtvé. Odmítl ji také poslat na interrupci jinam. Chazan také jako konzervativní katolík podepsal takzvanou „Deklaraci víry“.

Tzv. Deklaraci víry napsala Wanda Poltawská, katolická lékařka a bývalá blízká přítelkyně papeže Jana Pavla II. Podle ní je potrat nepřípustný za jakýchkoli okolností. Deklaraci veřejně podpořila i katolická církev – navzdory kritice polské vlády.

Chování ředitele kliniky kritizovali nejen zástupci organizací bojujících za lidská práva, ale také řada lékařů. Chazan se přitom odvolával na „doložku o svědomí“. Ta mu sice umožňuje provedení zákroku odmítnout, zahrnuje ale i zákonnou povinnost předat případ jinému lékaři.

Potraty jsou v Polsku zakázány s výjimkou několika zákonem povolených případů - například pokud je plod poškozený nebo pokud těhotenství ohrožuje zdraví ženy.