Aféra dvojích špionů: Německo vyloučilo šéfa tamější americké rozvědky

Berlín – Berlín vyzval šéfa amerických tajných služeb působících v Německu, aby zemi opustil. Reaguje tak na dvojici odhalení možných špionů pracujících pro Spojené státy. Na jednoho úřady narazily minulý týden a nechaly ho zatknout. U druhého včera provedly domovní prohlídku. Mluvčí vlády v prohlášení uvedl, že pochyby ohledně aktivit špionů sílily měsíce. Bílý dům v reakci na vyhoštění představitele tajných služeb USA z Berlína uvedl, že je nezbytné, aby USA a Německo dál úzce spolupracovaly.

„Německá vláda požádala šéfa americké rozvědky zde v Německu, aby opustil zemi,“ oznámil šéf německého parlamentního výboru pro kontrolu tajných služeb Clemens Binniger. Stalo se tak poté, co německé úřady odhalily dva Němce pracující v utajení pro tajné služby USA.

„Žádost (o opuštění země) byla vznesena ve světle stávajícího vyšetřování nejvyšším státním zástupcem a otázek, které se v posledních měsících vznášejí nad činností amerických tajných služeb v Německu,“ uvedl mluvčí německé vlády Steffen Seibert. „Pro Německo je nadále nevyhnutelné, aby v zájmu bezpečnosti svých občanů a svých jednotek v zahraničí úzce spolupracovalo se západními partnery, zejména s USA. K tomu je ale potřeba vzájemná důvěra a otevřenost. Spolková vláda je k nim připravena a očekává totéž i od svých partnerů,“ doplnil.

Německá kancléřka Angela Merkelová zdůraznila, že tajné služby se v současnosti musí soustředit na podstatné věci a nezkoušet dosáhnout všeho, co technické prostředky umožní. „Aktuální problémy v Sýrii a ochrana před terorismem mají absolutní prioritu před otázkou, zda bychom se teď měli navzájem špehovat mezi spojenci,“ řekla Merkelová.

Vynesené informace jsou směšné, tvrdí ministr vnitra

Berlín k vykázání šéfa amerických zpravodajců přistoupil i přesto, že německý ministr vnitra Thomas de Maizière dnes označil závažnost špionážních informací získaných Spojenými státy slovem „směšné“.  „Pokud zůstane u toho, co teď víme, jsou informace, které získali tito údajní špioni, směšné,“ prohlásil dnes křesťanskodemokratický (CDU) politik v Berlíně. „Politické škody jsou naproti tomu už teď nepoměrně vážné,“ konstatoval de Maizière.

Politolog Petr Robejšek:

„Že se přátelé špionují stejně jako nepřátelé, je známá věc. To patří k politice. (…) Ke špionážnímu byznysu patří to, že obě strany vědí, že se nekoukají jen společně jedním směrem, ale že se koukají i sobě do karet.“

Během posledních deseti dnů byl v Německu jeden muž zatčen a proti druhému bylo zahájeno vyšetřování. První zadržený měl v posledních dvou letech pracovat jako dvojí agent pro Spolkovou zpravodajskou službu, zároveň ale měl prodat Američanům přes dvě stovky dokumentů. „O jednom se ví, že byl politický poradce, tedy někdo, kdo byl přítomen při různých kauzách. A z toho odvozuji, že měl přístup ke všem možným typům informací,“ podotkl politolog Petr Robejšek.

Druhý podezřelý, u něhož úřady tento týden provedly domovní prohlídku, pracoval na německém ministerstvu obrany. Na svědomí má mít ještě větší únik informací než pracovník německé zahraniční rozvědky. „Možná je to o dvou individuálních případech, ale dokazuje to, že tvrzení amerických úřadů, že jejich tajné služby dodržují německé zákony, jsou nepravdivé,“ podotkl německý poslanec Christian Ströbele.

Bára Procházková, politoložka a vedoucí vydání Portálu ČT24

„Bývalý americký agent vypověděl při jednom výslechu, že Amerika se jaksi rozzuřila po 11. září, protože si uvědomila, že v Německu mohli teroristé žít bez jakékoli kontroly, mohli se tam připravovat na útoky. Proto se Amerika rozhodla, že si posvítí na to, jak pracují německé zpravodajské služby, a posílí svoji přítomnost právě v Německu. Obě země jsou teď přáteli, kteří se poněkud odcizili.“

Aféra by mohla ještě více pošramotit vztahy mezi oběma zeměmi poté, co vyšlo najevo, že americká tajná služba masově sledovala elektronickou komunikaci německých občanů, včetně mobilního telefonu kancléřky Merkelové.

Web neměckého listu Der Spiegel dnes hovoří o „diplomatickém zemětřesení“. Podobných případů vyhoštění v minulosti podle agentury AFP moc nebylo. Jeden z posledních byl v únoru 1995, kdy Francie požádala o návrat do USA několika amerických agentů, které obvinila ze špionáže.
  
Washington se hned po dnešním oznámení vyhoštění snažil situaci uklidnit. „Viděli jsme tyto zprávy a údajný špionážní případ nekomentujeme. Avšak náš vztah v rovině bezpečnosti a zpravodajství s Německem je velmi důležitý a zajišťuje Němcům a Američanům bezpečí,“ řekla mluvčí Bílého domu Caitlin Haydenová. Je podle ní nezbytné, aby spolupráce mezi americkou a německou vládou pokračovala ve všech oblastech.