Newyorští tanečníci mají v metru utrum, prý ohrožují cestující

New York - Newyorská policie nařídila akrobatům v metru, aby napříště zůstali sedět. Tanečníci prý představují pro cestující bezpečnostní riziko. Řada z nich tancuje u tyče a mohli by při prudkém pohybu spadnout a někoho zranit. Tuto činnost si přitom oblíbili i malé děti. Umělci se proti novému nařízení rázně ohradili. Policisté jich už letos zadrželi 240.

Newyorská policie zakázala umělcům tančit v metru (zdroj: ČT24)

Nudnou cestu do práce se už léta snaží cestujícím v New Yorku zpříjemnit pouliční tanečníci. Proti jejich umění teď ale ostře vystoupila policie. Metro je podle ní určené pouze pro přepravu cestujících. „Takovéto chování v metru není vhodné. Je to velmi nebezpečné pro samotné akrobaty i pro veřejnost,“ konstatoval komisař William Bratton. 

Podle Brattona pomůže zákaz tance v metru vyřešit i další kriminalitu. Letos už kvůli podzemní akrobacii zadržela newyorská policie přes dvě stovky lidí. „Nemáme kde vystupovat. Bez povolení nemůžeme tančit ani venku,“ stěžuje si tanečník Andrew Saunders. 

Se svými přáteli začal v metru tancovat v roce 2007. Tehdy si chtěli vydělat na vstup do taneční soutěže. Dnes mají vlastního sponzora. Z míst, kde začínali, se ale raději stáhli. „Bojím se, protože nechci být zatčen. Je to nesmysl,“ podotkl Saunders. 

Akrobat v newyorském metru
Zdroj: ČT24/AP/Youtube

Řada lidí si tento druh umění užívá, nebo tanečníky jednoduše ignoruje. „Řada z nich jsou opravdu talentovaní baviči,“ poznamenala jedna ze zdejších žen. „Nevidím důvod, proč je to takový zločin. V tomto městě jsou určitě horší věci než toto,“ myslí si jiný obyvatel New Yorku Arthur Kramer. 

Jiní si ale stěžují, že je ruší, když jim někdo tancuje přímo u hlavy, nebo se skutečně obávají, že umělci spadnou. Právě na základě stížností od lidí posílá policie své zástupce, aby akrobaty dopadli. Zatčení tanečníci jsou většinou v klidu, občas se ale objeví také umělci, kteří plivou a koušou. Policie už plánuje další obranu – v každém vagonu chce instalovat bezpečnostní kameru.