Irácký útok na Tikrít selhal, vojáci jsou tam, kde začali

Tikrít – Irácká armáda se opět stáhla z města Tikrít, které od poloviny června ovládají radikálové ze skupiny Islámský stát. Síly věrné irácké vládě s nimi bojují téměř tři týdny, poslední útok na centrum města však v úterý večer selhal. Středeční ráno bylo podle tikrítských obyvatel klidné.

Útok na Tikrít, který ohlásila irácká armáda v úterý, skončil již večer. Útok přišel od jihu směrem od vesnice Audža, kterou vojsko dobylo již na počátku měsíce. Pod silnou palbou z minometů a útokem odstřelovačů se ale vojáci a šíitští dobrovolníci, kteří je podporují, stáhli na základnu čtyři kilometry za město. Pod kontrolou sil věrných irácké vládě tak nadále zůstává pouze oblast jižně od města, zatímco Islámský stát ovládá Tikrít i oblast severně od něj.

Příslušníci Islámského státu v úterý zveřejnili na internetu fotky mrtvých z nejnovějších bojů o Tikrít, které označili za mučedníky, a také tanků a vozidel s namontovanými kulomety s černobílými vlajkami islamistů.

U Tikrítu probíhají boje již dva a půl týdne, kdy se vzchopila zdecimovaná irácká armáda. Síly Islámského státu však v té době již město zcela ovládaly, dobyly ho 12. června. Město bylo považováno za zdroj moci bývalého iráckého diktátora Saddáma Husajna. Po příchodu sil Islámského státu se k nim přidali Husajnovi někdejší stoupenci včetně bývalých armádních důstojníků. Vzbouřenci potom v průběhu června ovládli rozsáhlé oblasti na severu a západě Iráku.

Šíitské milice spolupracují v bojích v Iráku s USA (zdroj: ČT24)