Letecké společnosti se hodlají Ukrajině vyhýbat

Londýn/Kyjev - V reakci na dnešní údajné sestřelení malajsijského boeingu nad východní částí Ukrajiny řada leteckých společností oznámila, že se bude vyhýbat ukrajinskému vzdušnému prostoru. Opatření ohlásila například německá Lufthansa či ruské společnosti Aeroflot a Transaero, alternativními trasami poletí i letadla českých společností Travel Service a Českých aerolinií (ČSA).

Mluvčí ČSA Daniel Šabík řekl, že pro všechny spoje, které měly letět přes jihovýchod Ukrajiny, například do Taškentu, Rostova na Donu, Almaty, Jerevanu a Tbilisi, už firma na dnešek i na další dny zajistila povolení letět jinudy. Nejdéle čekala ČSA na povolení pro linku do Rostova na Donu, už ho ale od Bělorusů dostala. Odlet tohoto dnešního spoje se tak podle Šabíka sice oproti původním 22:05 SELČ asi o půl hodiny opozdí, ale zrušen nebude a poletí právě přes Bělorusko. Rovněž již dnes kolem půlnoci odlétá i letadlo ČSA do Taškentu; cestující musí počítat s tím, že vzhledem k nové, delší trase, spoj dorazí do cíle později, dodal mluvčí.

Vzdušný prostor nad východní Ukrajinou je uzavřen

Ukrajinské úřady uzavřely vzdušný prostor nad východem Ukrajiny, oznámila nedlouho po incidentu Evropská organizace pro bezpečnost leteckého provozu Eurocontrol. Zůstane prý uzavřen až do odvolání. Šéf úřadu Luc Tytgat uvedl, že v době katastrofy se ve stejné oblasti pohybovaly ještě další čtyři letouny, všechny bez přerušení pokračovaly po svých trasách.

Speciál ČT24 ke zřícení civilního letadla u Doněcku (zdroj: ČT24)

Lufthansa mění trasy svých linek do Asie a její stroje budou Ukrajinu oblétávat, oznámil mluvčí společnosti. Zatím se to týká čtyř letadel. Ukrajinskému vzdušnému prostoru se napříště chtějí vyhýbat také turecké aerolinky a podobný krok doporučila leteckým společnostem Paříž.

Dubajské aerolinky Emirates oznámily, že dočasně zastavují všechny lety do Kyjeva. Letoun, který na Ukrajinu v době incidentu směřoval, se raději z bezpečnostních důvodů vrátil do Dubaje. „Bezpečnost našich zákazníků a posádky je nejdůležitější. Budeme dál situaci bedlivě monitorovat,“ uvedla společnost ve svém prohlášení. 

Trosky zříceného letadla boeing 777
Zdroj: ČT24/Twitter

Svět je v šoku. Rada bezpečnosti zasedne v pátek večer

Velká Británie žádá kvůli zřícení letadla mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN. Podle posledních zpráv by se mohla setkat v pátek večer. Na palubě stroje z Amsterodamu do Kuala Lumpuru bylo nejméně 70 Nizozemců, 23 amerických občanů a nejméně čtyři Francouzi. V troskách se našel i malajsijský pas. Oficiální seznam cestujících malajsijské aerolinky dosud nezveřejnily.

Americký prezident Barack Obama o pádu letadla hovořil se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. Telefonát obou státníků byl plánován dlouho dopředu a netýkal se přímo tragédie, ale jiných záležitostí souvisejících se situací na Ukrajině. Obama označil zřícení letadla za „hroznou tragédii“. „Naše myšlenky a modlitby směřují k rodinám cestujících, ať již pocházejí odkudkoliv,“ řekl prezident.

Podle EU je dnešní incident dalším jasným příkladem, proč je potřeba ukrajinský konflikt ukončit. Evropská diplomacie, bez toho, že by už nyní chtěla posuzovat fakta související s pádem letadla, opět vyzvala všechny strany sporu k zastavení zbytečných ztrát na životech a k dohodě na okamžitém příměří.

„Jsem hluboce otřesen a hluboce zarmoucen tragédií, ke které došlo na východě Ukrajiny,“ komentoval situaci český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Zdůraznil, že okolnosti pádu letadla, při kterém byl „zmařen vysoký počet lidských životů, musí být co nejdříve a nestranně vyšetřeny.“