Vlak s těly obětí se vydal z Torezu do Charkova

Kyjev - Vlak s ostatky cestujících zříceného malajsijského Boeingu 777 odjel z nádraží ve východoukrajinském Torezu, který ovládají proruští separatisté. Míří do Doněcka, odkud teprve odjede do Charkova, který je pod správou Kyjeva. Malajsijský premiér po jednání s vůdcem proruských separatistů ohlásil, že rebelové mají ještě dnes předat černé skříňky malajsijským expertům. Mezinárodní tým vyšetřovatelů zahájil na místě tragédie zkoumání trosek.

Experti na místě pádu podle Kyjeva během dopoledne detailně prozkoumali a zdokumentovali centrální části trupu Boeingu 777, na jehož palubě minulý týden zahynulo 298 lidí. Poté se věnovali zkoumání pilotní kabiny. Analyzovali rovněž fotodokumentaci, kterou obdrželi elektronickou poštou. Navrhli, aby bylo provedeno další podrobné snímkování jednotlivých částí letadla.

Na místo tragédie se tým expertů dostavil z Charkova, kam ráno přiletěl speciálním nizozemským letounem. Tým složený ze sedmi odborníků a členů nizozemské humanitární mise má podle ukrajinských médií k dispozici i prezidentský letoun Petra Porošenka.

Podle sdělení ukrajinského premiéra Arsenije Jaceňuka už na Ukrajinu dorazili i další experti ze zahraničí. Trosky a pozůstatky obětí má zkoumat celkem 31 lidí, z nich 23 Nizozemců, dva Němci, dva Američané a jeden Brit. Tři zástupce vyslalo australské velvyslanectví v Kyjevě. Kyjev je prý ochoten předat vyšetřování incidentu odborníkům ze západní Evropy, a právě Nizozemsko, odkud pocházelo nejvíc pasažérů, by mělo celý tým vést.

Vlak s ostatky se vydal na dlouhou cestu

Do chladírenských vagonů v Torezu byly během dneška přepraveny všechny zbývající nalezené ostatky a záchranáři oficiálně ukončili pátrání. Podle konečné bilance bylo nalezeno 282 těl a 87 jejich částí. Odjezdu vlaku předcházela podle BBC tvrdá vyjednávání s místními rebely. 

Nizozemci mají ostatky převzít až v Charkově. Na místním letišti už čeká nizozemský nákladní letoun C-130 Hercules. „Zabere to (převoz) hodně času,“ řekl nizozemský premiér Mark Rutte a odhadl, že jízda vlaku do Charkova potrvá deset či 12 hodin. Ukrajinské úřady podle něj souhlasily s tím, že identifikace obětí se uskuteční až v Nizozemsku.

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk řekl, že Ukrajina je připravena maximálně napomoci převozu těl obětí z Torezu do Amsterodamu.

Povstalci předají černé skříňky Malajsii

Malajsijský premiér Najib Abdul Razak po jednání s vůdcem doněckých rebelů Alexandrem Borodajem ohlásil, že rebelové mají ještě dnes předat černé skříňky z boeingu malajsijským expertům. S Borodajem se rovněž dohodl na tom, že mezinárodní experti mají mít zaručen bezpečný přístup na místo neštěstí, aby mohli naplno začít vyšetřovat.

Ukrajinský vicepremiér Volodymyr Hrojsman dříve vyjádřil obavu, že separatisté s černými skříňkami manipulovali a mohli jejich obsah poškodit: „Máme informaci, že záznamníky měli rebelové v rukou po celou dobu a mohli s nimi něco udělat.“

Rada bezpečnosti OSN jednomyslně přijala rezoluci odsuzující sestřelení malajsijského boeingu nad východní Ukrajinou a požadující nestranné vyšetření katastrofy. Od proruských separatistů rezoluce žádá, aby umožnili bezpečný a volný přístup k místu, kam se letoun s téměř třemi stovkami lidí na palubě zřítil. Návrh rezoluce předložila Austrálie, která v troskách boeingu přišla o 28 svých občanů. Žádá pohnání viníků katastrofy k odpovědnosti a vyzývá přitom všechny státy ke spolupráci. 

Konec bojů v okruhu 40 kilometrů, nařídil Porošenko

Ukrajinský prezident Petro Porošenko nařídil armádě zastavit bojové operace v okruhu 40 kilometrů od místa pádu trosek malajsijského letadla. Navrhl rovněž, aby se k vyšetřování příčin katastrofy připojilo i Rusko. Ukrajinský premiér Jaceňuk na brífinku v Kyjevě prohlásil, že ruský prezident Vladimir Putin by měl pochopit, že „už je toho dost“.  Jaceňuk ho kritizoval za údajné dodávání zbraní proruským povstalcům. Ukrajina viní Moskvu, že separatistům dodala také rakety země-vzduch.

Vladimir Putin prohlásil, že tragédie malajsijského letadla na východní Ukrajině by neměla být zneužívána k politickým cílům. „S jistotou lze říci, že kdyby 28. června nebyly na Ukrajině obnoveny bojové akce, k tomuto neštěstí by určitě nedošlo,“ prohlásil ruský prezident. „V souvislosti s tím nikdo nesmí, nemá právo využívat toto neštěstí k dosažení sobeckých politických cílů,“ dodal podle ruské agentury.

Nizozemsko v slzách: Všechny možnosti postihu jsou otevřené

Příbuzní nizozemských obětí čtvrteční katastrofy se dnes v Haagu setkali s nizozemským královským párem. Při setkání, jemuž byl přítomen i premiér Rutte, dali pozůstalí najevo rozhořčení nad způsobem, jakým se na východě Ukrajiny vinou separatistů nakládá s pozůstatky jejich blízkých.

V Amsterdamu před letištěm Schiphol se hromadí květiny
Zdroj: ČTK/ABACA/Utrecht Robin

„Je jasné, že Rusko musí využít svého vlivu na separatisty, aby se situace v místě pádu letadla zlepšila,“ řekl premiér. „Pokud v příštích dnech přístup na místo dopadu bude dál nedostatečný, pak zůstávají všechny politické, hospodářské a finanční možnosti na stole, aby byly použity proti všem, kdo jsou za tento stav přímo či nepřímo odpovědní,“ prohlásil Rutte.

Vojtěch Müller, spolupracovník ČT

„Malajsijská média jsou velice apolitická, absolutně neřeší, jestli za tragédii můžou Ukrajinci nebo proruští separatisté, ale všichni se snaží a doufají, že těla budou brzy identifikována, zaslána zpět a pohřbena podle místního náboženství.“

Od pádu malajsijského letadla uplynuly už čtyři dny. Množí se zároveň zprávy podpořené nepotvrzenými odposlechy a videozáznamy, že separatisté manipulují důkazy, které by mohly ukazovat na jejich vinu. Na palubě letadla ve čtvrtek zahynulo 298 osob včetně členů posádky, nejvíce obětí pochází z Nizozemska - 193. Malajsijské aerolinky o víkendu zveřejnily seznam cestujících podle národností.