Desítky mrtvých při havárii letadla na Tchaj-wanu

Tchaj-pej - Sedmačtyřicet mrtvých a 11 zraněných si vyžádalo podle konečné bilance letecké neštěstí na Tchaj-wanu. Stroj místní společnosti TransAsia Airways havaroval při druhém pokusu o nouzové přistání, po dopadu začal hořet. K tragédii došlo nedaleko města Magong v souostroví Pcheng-chu (Peskadorské ostrovy) kolem sedmé hodiny večer místního času. Na palubě stroje bylo 54 pasažérů a čtyři členové posádky. Mezi cestujícími byla dvojice Francouzů, ostatní pocházeli z Tchaj-wanu. Příčina nehody zatím není známa, způsobit ji mohlo špatné počasí, protože Tchaj-wan dnes zasáhl tajfun Matmo.

Pilot letu GE222 prý přerušil přistávací manévr a poté se zřítil. Podle zdejších úřadů panuje v místě neštěstí chaos; zasahují zde stovky vojáků, hasičů a policistů. Trosky letadla jsou rozeseté mezi domy nedaleko ranveje, v poničených budovách jako zázrakem nebyl nikdo zraněn. Příčinou neštěstí mohla být podle oblastního hasičského oddělení snížená viditelnost způsobená hustým deštěm, podle leteckého úřadu ale hodnota viditelnosti stále odpovídala standardům pro přistání. První pokus o přistání se nezdařil, pilot proto požádal o druhý; krátce poté s ním řídící věž ztratila kontakt. „Slyšel jsem hlasitou ránu. Myslel jsem si, že je to bouřka. Pak jsem slyšel další a uviděl ohnivou kouli nedaleko mého domu,“ líčí svědek nehody.

Magong, kde se stroj zřítil, byl i cílovou destinací vnitrostátního letu startujícího z přístavu Kchao-sung na jihu Tchaj-wanu. Prezident Ma Jing-ťiou neštěstí označil za „velmi smutný den v dějinách tchajwanského letectví“ a vyzval úřady k rychlému vyjasnění podrobností tragédie. Poslední velké letecké neštěstí se na Tchaj-wanu odehrálo rovněž nedaleko ostrovů Pcheng-chu. Při nehodě Boeingu 747 zemřelo v roce 2002 více než 200 osob.

Tchajwanské aerolinky TransAsia Airways patří sice k menším, ale spolehlivým asijským společnostem. Mají flotilu čítající 23 dopravních letadel, létají téměř výhradně na asijských linkách. Kromě vnitrostátních letů zajišťují například i spojení do Japonska nebo Thajska. V případě havarovaného stroje šlo o menší letadlo ATR 72. „TransAsia je za incident zodpovědná, omlouváme se,“ řekl novinářům ředitel společnosti Hsu I-Tsung. Oznámil také, že letadlo společnosti ve čtvrtek ráno do Magongu dopraví příbuzné cestujících.

Tajfun Matmo dorazil dnes do jihovýchodní Číny, kde bylo kvůli němu preventivně evakuováno téměř 300 000 lidí. Předtím zasáhl Tchaj-wan, kde zranil deset lidí a přerušil dodávky elektrické energie pro 32 tisíc domácností. Bilance předchozího tajfunu Rammasun ve východní Asii mezitím vzrostla na 161 mrtvých.