„Letí k vám ptáček,“ volali si prý separatisté dvě minuty před pádem letadla

Kyjev – Ukrajinská tajná služba SBU dnes zveřejnila záznam dalšího údajného rozhovoru mezi veliteli proruských separatistů. Byl prý pořízen dvě minuty před zřícením malajsijského dopravního boeingu na východní Ukrajině a má dokazovat, že separatisté o blížícím se civilním letadle věděli. Pravost nahrávky ovšem nelze nezávisle ověřit.

„Letí k vám ptáček. Zatím jeden,“ hlásí podle odposlechu SBU separatista s přezdívkou Žoldák jinému povstaleckému veliteli, prý podplukovníkovi ruské armádní rozvědky Igoru Bezlerovi, zvanému Běs. „Výzvědný, anebo velký?“ ptá se Bezler. „Přes mraky není vidět, letí hodně vysoko,“ odpovídá dotázaný. „Dobrá, rozumím. Hlaste to nahoru,“ říká Bezler a končí hovor.

SBU již několik hodin po katastrofě 17. července zveřejnila nahrávky údajných telefonických rozhovorů mezi separatisty jako důkazy, že civilní letadlo sestřelili proruští rebelové – raketou protiletadlového systému BUK, dodaného z Ruska.

Ruská agentura RIA Novosti dnes naopak s odvoláním na nejmenovaný zdroj z „ukrajinských silových složek“ tvrdila, že se prý v den tragédie odehrávalo cvičení ukrajinské protivzdušné obrany a letectva, při němž údajně došlo k odpálení rakety systému BUK a k sestřelení civilního letadla, jak už dříve tvrdila Moskva. Kyjev vzápětí tuto verzi zavrhl a ukrajinské ministerstvo obrany opět ujistilo, že v daný den v oblasti katastrofy nelétala žádná ukrajinská vojenská letadla.

Americké zpravodajské služby ve středu připustily, že nemají žádné důkazy o přímém zapojení Ruska do pádu malajsijského letadla, které podle nich „nejpravděpodobněji“ sestřelili „omylem“ proruští povstalci. SBU nicméně tento týden avizovala, že předá mezinárodním vyšetřovatelům „nezvratné důkazy“, že se na katastrofě přímo podílela ruská armádní rozvědka GRU a tajná služba FSB.

Ruské ministerstvo obrany dnes varovalo Kyjev před údajně opakovanými dopady ukrajinských střel do ruských pohraničních regionů. Do Kujbyševského okresu v ruské Rostovské oblasti, který přiléhá z jihu k místům bojových operací na Ukrajině, dnes prý dopadlo 40 ukrajinských granátů. Pentagon naopak varoval, že se Rusko chystá v nejbližší době předat separatistům ještě těžší a účinnější raketomety, než dosud používaný systém Grad. Vzbouřence podporuje i dělostřeleckou palbou přes hranice, v jejichž blízkosti opět roste počet ruských vojáků, nyní na 12 000 až 15 000. Nejsou prý ale žádné známky, že by Ukrajinci odpovídali ostřelováním ruských pozic.