Hamas odmítl prodloužení humanitárního příměří v Gaze

Jeruzalém/Paříž – Palestinské radikální hnutí Hamas odmítá prodloužení humanitárního příměří v Pásmu Gazy o další čtyři hodiny. Prodloužení původně dvanáctihodinového příměří až do dnešní půlnoci navrhl Izrael. Podle izraelské armády bylo po zamítnutí prodloužení klidu zbraní vypáleno z Gazy na Izrael několik raket.

Humanitární příměří platilo dvanáct hodin, od dnešních 7:00 do 19:00. Díky přerušení bojů se v Pásmu Gazy podařilo najít těla dalších asi 130 palestinských obětí. Konflikt si tak vyžádal už přes 1 000 mrtvých, většinou civilistů. Mezi palestinskými oběťmi je téměř 200 dětí. Na izraelské straně konflikt připravil o život čtyřicet vojáků a dva civilisty.

Humanitární příměří je určeno k vyhledání a pomoci raněným a doplnění zásob v Pásmu. Mnoho Palestinců se dnes navíc vrátilo z úkrytů v objektech OSN, aby se podívali na své domy.

Pásmo Gazy zničené izraelskými útoky
Zdroj: ČTK//ZUMA/Majdi Fathi

O izraelském souhlasu s čtyřhodinovým prodloužením klidu zbraní večer informoval ministr mezinárodních vztahů Juval Steinic. O případném dalším prodloužení bude prý bezpečnostní kabinet jednat dnes večer.

Hamas ale uvedl, že návrh prodlouženého klidu zbraní odmítá. Zároveň se přihlásil k vypálení sedmi raket na Izrael. Ozbrojené křídlo Hamasu přitom uvedlo, že radikálové ostřelování z Gazy obnovili zhruba dvě hodiny po vypršení původního příměří. Dvě ze střel prý byly vypáleny na Tel Aviv. 

Hlavní cíl světové diplomacie: trvalé příměří

Prodloužit klid zbraní v Gaze o obnovitelných 24 hodin dříve během dne na jednání v Paříži navrhli světoví diplomaté. Přítomen byl šéf domácí diplomacie Laurent Fabius, jeho americký protějšek John Kerry a dále šéfové diplomacií Německa Frank-Walter Steinmeier a Británie Philip Hammond. Pozváni byli i zástupci Itálie, Kataru, Turecka a Evropské unie. Bojující strany, tedy Izrael a Hamas, přímo zastoupeny nebyly, za Hamas jednal Katar a Turecko. 

Fabius po skončení rozhovorů řekl, že se všichni účastníci shodli na tom, že by humanitární příměří mělo být prodlouženo o dalších 24 hodin, přičemž taková příměří by byla obnovitelná. 

Jednání ministrů zahraničí o izraelsko-palestinském konfliktu
Zdroj: ČTK/ABACA/Gouhier Nicolas

Steinmeier po pařížském jednání řekl, že se ministři nesnažili označit toho, kdo nese za konflikt odpovědnost, ale najít „společné stanovisko k tomu, aby se zastavilo zabíjení“. „Základní je, jak přesvědčit Hamas o tom, že Pásmo Gazy nemůže sloužit ke skladování zbraní,“ řekl ministr.

Jedním z prostředníků jednání o příměří byl v minulých dnech Egypt, jehož zástupce ale v Paříži nebyl. 

Kerry a generální tajemník OSN Pan Ki-mun chtějí prosadit sedmidenní příměří. Hamas si klade podmínku ukončení blokády pásma, Izrael chce zase zničit všechny tunely a raketovou výzbroj Hamasu.