Vzpomínky svědků: „Ze zatopených kajut nás vytahovali spolužáci“

Soul - Přeživší studenti z potopeného jihokorejského trajektu před soudem popisovali, jak se snažili uniknout ze zatopených kajut. Uvedli, že uposlechli rozkaz posádky zůstat na místě, i když už do Sewolu proudila voda. Nakonec museli plout ke dveřím kajuty, kde je vytahovali spolužáci. Píše o tom server BBC News. Trajekt se potopil 16. dubna. Zemřelo 304 lidí.

„Čekali jsme, a když voda začala přicházet, zástupkyně třídy všem řekla, abychom si vzali záchranné vesty,“ citovala agentura Reuters jednoho studenta. „Dveře byly nad našimi hlavami, a tak řekla: 'Budeme plavat, proplujte dveřmi.' Tak jsme se dostali ven. Ostatní děti, které vyvázly před námi, nás vytáhly,“ dodal student.

Většina z těch, kteří při potopení Sewolu zemřeli, byli teenageři na školním výletě. Posádka je obviněna z nedbalosti a opuštění lodi. Kapitán a tři důstojníci jsou také obviněni z vraždy jako důsledku úmyslné nedbalosti. 

Vyšetřovatelé tvrdí, že trajekt byl ilegálně upravený kvůli tomu, aby mohl přepravovat víc cestujících a nákladu. Byl pak přetížený. Podle žalobců ale vedlo k většímu počtu úmrtí chování kapitána a posádky, kteří cestujícím nařídili zůstat ve svých kabinách v době, kdy se už trajekt nakláněl. 

Jeden ze svědků před soudem prohlásil, že takových pokynů bylo víc. „Pořád říkali stejnou věc. Znovu a znovu,“ citovala agentura AFP jednoho ze studentů. Jiná svědkyně popisovala, jak lidé utíkali po schodišti k poklopu a skákali do moře. „Na chodbě byla spousta spolužáků a většina z nich se hnala zpátky do lodi,“ podotkla.

Majitel trajektu je po smrti

Policie před pár dny potvrdila, že nalezla tělo třiasedmdesátiletého miliardáře Ju Pjon-una - majitele trajektu, jehož policie stíhala od dubna. Detektivové podezírají Ju Pjon-una z finančních machinací, zpronevěry a zanedbání povinností.

Trajekt Sewol, na jehož palubě cestovalo více než 470 lidí, se potopil 16. dubna. Více než 320 pasažérů byli středoškolští studenti na školním výletě. Podařilo se zachránit pouze 172 lidí.