Ve školách OSN v Gaze se skrývá 200 tisíc lidí. Jinou možnost nemají

Jeruzalém – Včera to bylo naposledy, kdy izraelská raketa zasáhla školu plnou palestinských uprchlíků a o život připravila deset lidí. Přitom za poslední měsíc se jedná o údajně již sedmý zásah na školu provozovanou OSN. V Pásmu Gazy jich je celkově 80 a pro většinu uprchlíků skýtají přístřeší a ochranu ve chvíli, kdy pro ně neexistuje jiná možnost, kam se před odstřelováním schovat.

Palestinské ministerstvo včera oznámilo, že při izraelském ostřelování byla zasažena i škola provozovaná OSN v Rafáhu. Zahynulo údajně deset lidí. Podle pracovníků Červeného půlměsíce byl útok proveden ve chvíli, kdy lidé stáli frontu na jídlo. Jeden ze zabitých je zároveň i pracovník OSN.  

Mluvčí Úřadu OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě Christoper Gunness zdůraznil, že organizace informovala několikrát izraelskou armádu, že škola v Rafáhu, která byla zasažena včera, slouží jako dočasné útočiště téměř tří tisíc vysídlených obyvatel Gazy. Naposledy to bylo hodinu před zničujícím útokem. „Incident v Rafáhu je další tragickou a nepřijatelnou připomínkou toho, že nikde v Gaze není dostatečně bezpečno, aby zde lidé nalezli útočiště. Nikdo se necítí bezpečně a vzhledem k tomu, že Gaza je obehnána bariérou, neexistuje pro Palestince místo, kam utéct,“ konstatoval.

Minulý týden rakety zabily patnáct Palestinců, kteří hledali úkryt ve škole provozované OSN v uprchlickém táboře v Jabalye.

V Pásmu Gazy je v současnosti více než 80 škol z celkových 252, které zaštiťuje Úřad OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA). Ten původně uděloval nouzovou pomoc palestinským uprchlíkům, kteří v důsledku arabsko-izraelského konfliktu v roce 1948 přišli o domov a živobytí. Dnes je hlavním poskytovatelem základních služeb v oblasti školství, zdravotnictví, materiální a sociální pomoci pro více než 4,1 milionu registrovaných palestinských uprchlíků na Blízkém východě. Školy pod hlavičkou UNRWA v současných bojích byly definovány jako tzv. chráněná místa.

UNRWA zajišťuje největší systém škol na Blízkém východě. Od roku 1950 je hlavním poskytovatelem základního vzdělávání pro děti palestinských uprchlíků. Bezplatné vzdělání nabízí všem registrovaným dětem až do 15 let věku.

Podle britského ministerstva pro mezinárodní rozvoj od 8. července 2014 bylo zničeno nebo poškozeno 136 škol, z nichž některé sloužily jako úkryt, 24 nemocnic, 25 sanitek a o život přišlo kromě jedenácti pracovníků OSN také dva dobrovolníci Červeného půlměsíce. Ve školách v celém Pásmu Gazy našlo dočasné útočiště více jak 200 tisíc obyvatel, kteří nemají jinou možnost, kam se uchýlit. Celkový počet vysídlených se přitom vyšplhal k půl milionu.

Od počátku eskalace konfliktu o život přišlo 1 700 lidí. Izraelské úřady tvrdí, že téměř polovina obětí jsou vojáci. Nicméně podle OSN je to jen třetina a místní neziskové organizace dokonce upozorňují, že podle jejich sčítání jsou čtyři pětiny zabitých civilisté.

Pásmo Gazy
Zdroj: ČT24