Zemětřesení v Číně vytvořilo hráze, nová jezera ohrožují stovky lidí

Kchun-ming – Počet obětí nedělního zemětřesení v Číně již překročil 400. Přes 2 000 lidí utrpělo zranění. Čínští záchranáři dnes navíc evakuovali několik set vesničanů z oblastí, kterým hrozí zaplavení vodou z jezer, která se vytvořila nad hrázemi vzniklými při sesuvech půdy po zemětřesení.

Zemětřesení a silné deště, které Jün-nan také zasáhly, způsobily, že se vytvořily nové hráze a prostory nad nimi se začaly plnit vodou. Jezera a jejich stoupající hladiny ohrožují zhruba 800 lidí a sedm elektráren. Případné záplavy by ohrozily nejen lidské životy, ale způsobily také rozsáhlé výpadky proudu.

V regionu zasaženém zemětřesením pokračují také záchranné práce. Z řady domů zbyly po zemětřesení pouze sutiny, ve kterých zahynulo přes 400 lidí, desítky dalších zůstaly pod troskami naživu – některé vyprostili záchranáři, jiným se podařilo vyhrabat se z trosek bez pomoci. Mezi těmi, které záchranáři vyhrabali prakticky holýma rukama, byl podle oficiální tiskové agentury Nová Čína rovněž pětiletý chlapec. 

Do nejhůře postiženého města Lu-tien míří buldozery a civilní i vojenské automobily s dodávkami základních potřeb včetně pitné vody a instantních nudlí. Lidem tam chybí v podstatě všechno - od oblečení přes jakékoli přístřeší až po léky. V zemětřesením postižených oblastech pomáhá téměř 10 tisíc vojáků a policistů, uvedlo čínské ministerstvo obrany.

Zemětřesení udeřilo v neděli odpoledne místního času v oblasti asi 370 kilometrů severovýchodně od hlavního města provincie Jün-nan Kchun-mingu. Otřesy měly sílu 6,1 stupně Richtera.