Putin chce odvetu za sankce, Reaganův poradce mluví o kulce do týla

Washington/Moskva – Ruský prezident Putin nařídil vládě vypracovat odvetná opatření za sankce, kterými země euroatlantského okruhu trestají Putinovy přátele a jejich firmy za politiku Kremlu vůči Ukrajině. Bývalý poradce amerického prezidenta Ronalda Reagana se nechal slyšet, že by se měli oligarchové Putina zbavit – klidně i vraždou.

„Vydal jsem už dnes takový pokyn,“ potvrdil Putin přípravu odvety při setkání s úřadujícím gubernátorem Voroněžské oblasti. „Rozumí se, že se to musí udělat co možná nejdůkladněji, abychom podpořili domácí výrobce, ale neuškodili spotřebitelům,“ dodal s tím, že očekává, že vláda splní jeho pokyn co nejdříve.

„Politické nástroje nátlaku na ekonomiku jsou nepřijatelné, odporují všem normám a pravidlům. V této souvislosti ruská vláda už navrhovala řadu odvetných opatření. V současných podmínkách bychom to mohli promyslet, abychom nepoškodili zájmy domácích výrobců,“ poznamenal.

Novou vlnu sankcí spustila Evropská unie a Spojené státy minulý týden; evropské sankce se mají týkat ropného průmyslu, zbraní a vyspělých technologií, americké podle Obamy cílí na oslabenou ruskou ekonomiku (podrobněji zde).

Horizont: Ruští turisté se na Západě necítí vítáni (zdroj: ČT24)

Moskva bezprostředně poté oznámila blokádu polské zelinářské a sadařské produkce; pro Polsko je přitom východní trh klíčový, loni podle serveru newsru.com do rusko-bělorusko-kazašské celní unie vyvezli ovoce za více než půl miliardy dolarů (přes 10 miliard korun). Dnes přinesla média informaci, že Kreml zvažuje také omezení nebo úplný zákaz tranzitních letů přes Sibiř. Aerolinkám by se tak prodloužily i prodražily lety do Asie.

Putin prý tlaku oligarchů odolává

„Podle některých neoficiálních zdrojů blízkých Kremlu údajně oligarchové žádají Vladimira Putina, aby změnil svoji rétoriku a především svůj postoj. Putin ale podle posledních informací nechce těmto oligarchům naslouchat. Nejmenovaní experti přitom tvrdí, že tlak na Putina ze strany oligarchů je silný, zvlášť pokud jde o jeho bývalého partnera v judu, který dostal velmi dobrou zakázku kerčského mostu,“ prohlásil zpravodaj ČT Miroslav Karas.

Poradce Ronalda Reagana: Kulka v Putinově hlavě? V pořádku

Hřmění z časů studené války se potom ozývá i na druhé straně světa; ostrou kritiku ruského prezidenta zveřejnil bývalý poradce prezidenta Reagana i ředitele CIA Herbert Meyer. V komentáři „Jak vyřešit problém s Putinem?“ píše, že tragédie letu MH17 byla posledním impulsem k tomu, aby Putin odešel do politického důchodu. Cestu spatřuje v zájmech ruských oligarchů a uvádí, že je potřeba vytvořit příkop mezi finančními zájmy byznysmenů a Putinovými politickými ambicemi.

„Šéfy ruských korporací nezajímá Ukrajina nebo Putinův šílený sen o obnovení staré říše Romanovců,“ konstatuje Meyer a ruským miliardářům nabízí hned několik možností: „Pokud starému dobrému Vladimirovi vysvětlí, aby z Kremlu odešel s veškerými vojenskými poctami a slavnostní dělovou salvou, fajn. Pokud je Putin příliš tvrdohlavý na to, aby uznal, že jeho kariéra skončila, a jediná cesta, jak ho z Kremlu dostat ven, je nohama napřed s kulkou v hlavě zezadu, pak je to také v pořádku.“