Zemětřesení v Číně: Mrtvých už je skoro 600

Peking – Počet obětí, které si vyžádalo silné zemětřesení na jihozápadě Číny, se už blíží šesti stovkám. S odvoláním na místní představitele o tom informovala agentura AFP. Doposud čínské úřady udávaly zhruba 400 obětí. Několik dalších lidí je stále pohřešováno. Do pátrání po přeživších nasadila vláda asi 10 tisíc vojáků.

Zemětřesení a silné deště navíc způsobily, že se vytvořily hráze a prostory nad nimi se začaly plnit vodou. Jezera a jejich stoupající hladiny ohrožují zhruba 800 lidí a sedm elektráren. Případné záplavy by ohrozily nejen lidské životy, ale způsobily také rozsáhlé výpadky proudu.

V regionu zasaženém zemětřesením i včera pokračovaly záchranné práce. Z řady domů zbyly po zemětřesení pouze sutiny, ve kterých zahynulo přes 400 lidí, desítky dalších zůstaly pod troskami naživu – některé vyprostili záchranáři, jiným se podařilo vyhrabat se z trosek bez pomoci. Mezi těmi, které záchranáři vyhrabali prakticky holýma rukama, byl podle oficiální tiskové agentury Nová Čína rovněž pětiletý chlapec. 

Zemětřesení udeřilo v neděli odpoledne místního času v oblasti asi 370 kilometrů severovýchodně od hlavního města provincie Jün-nan Kchun-mingu. Otřesy o síle 6,1 stupně prakticky srovnaly se zemí většinu starších domů.