Ukrajinská rozvědka: Povstalci chtěli sestřelit letoun Aeroflotu, aby přilákali Rusy

Kyjev - Separatisté měli v úmyslu sestřelit letadlo ruského Aeroflotu, nikoli malajsijský stroj. Oznámil to šéf ukrajinské tajné služby (SBU) Valentin Nalyvajčenko. Tragédie se podle něj měla stát záminkou pro vpád ruských vojáků na východě Ukrajiny. Na palubě malajsijského letounu bylo skoro 300 lidí, většinou Nizozemců. Všichni na místě zemřeli. Ukrajinská armáda v oblasti obnovila boje.

Malajsijský stroj byl podle převažujícího názoru expertů sestřelen raketou země - vzduch. Dopadl nedaleko malé vesnice Hrabove u města Torez. Incident se odehrál v polovině července. Podle západních a ukrajinských vyšetřovatelů byla raketa odpálená z prostoru ovládaného proruskými povstalci. Moskva ale z odpovědnosti za tragédii nepřímo obviňuje Kyjev.
  
Podle Nalyvajčenka ve stejnou dobu jako malajsijský Boeing 777 letěl v koridoru nad východem Ukrajiny stroj ruského Aeroflotu na lince z kyperské Larnaky do Moskvy. Právě ten se prý měl stát terčem útoku. „Během vyšetřování zkázy dopravního letounu Boeing 777 bylo zjištěno, že teroristé a žoldnéři plánovali cynický teroristický útok proti civilnímu letounu společnosti Aeroflot na lince AFL-2074, který ve stejnou dobu letěl nad ukrajinským územím,“ řekl šéf SBU. Dodal, že útok se měl stát důvodem k ruskému vojenskému zásahu proti Ukrajině.
  
Na rostoucí nebezpeční vpádu ruských vojsk v posledních dnech se znepokojením poukázala Severoatlantická aliance (NATO) i řada evropských politiků. Rusko údajně na hranicích s Ukrajinou soustředilo 20 tisíc vojáků, což je dvojnásobný počet ve srovnání s červencem. 

V místě pádu letadla se opět bojuje

Nizozemský premiér Mark Rutte dal ve středu pokyn k pozastavení pátrání po zbývajících pozůstatcích obětí. Rutte podle agentury AP řekl, že pokračování v hledání je příliš nebezpečné. Na místě pádu letadla ukrajinská armáda obnoví bojové operace. Boje budou údajně trvat až do „zahájení druhé fáze vyšetřování“.