Pistoriusův obhájce: Žalobci překrucují fakta, chtějí atleta poškodit

Pretoria - Jihoafričtí žalobci překroutili fakta, aby poškodili obviněného atleta Oscara Pistoriuse. Prohlásil to jeho obhájce Barry Roux v rámci závěrečné řeči. Pistorius by neměl čelit tak vysokému trestu, dodal advokát. Pistorius odmítá, že by svou přítelkyni Reevu Steenkampovou zabil loni na Valentýna úmyslně. Verdikt si vyslechne až 11. září.

Atlet, proslulý závoděním s podkoleními protézami dolních končetin, se hájí tím, že si ji spletl s vetřelcem. Obžaloba ho ale viní z toho, že na partnerku střílel úmyslně ve snaze chladnokrevně ji zastřelit. Žalobce argumentuje tím, že podle pitvy Reeva jen dvě hodiny před smrtí jedla, a tedy nespala, že sousedé před střelbou slyšeli, jak se pár hádá, a že oběť byla oblečená a měla u sebe mobilní telefon. „Stojí přímo přede dveřmi, neschovává se, nebojí se lupiče. Ví, že nebezpečí stojí přímo před ní,“ popsal situaci v době útoku žalobce. 

Podle obhajoby Pistorius trpěl pocity úzkosti a nebezpečí (zdroj: ČT24)

Obhájce Roux dnes u soudu připomněl, že život s postižením, jako má Pistorius, je vždy těžké, protože dotyčný nemůže uniknout. Přirovnal to k týrané ženě, která zastřelí násilníka. „Obhajoba se snažila vysvětlit, že Pistoriusovo uvažování je úplně jiné než přemýšlení zdravého člověka, že je třeba pochopit jeho zpomalené reakce a pocity úzkosti,“ uvedl k případu Martin Mikule ze zahraniční redakce ČT.

Oscar Pistorius
Zdroj: Themba Hadebe/ČTK/AP

Obhajoba dlouho tvrdila, že před incidentem prodělal Pistorius záchvat úzkosti, lékaři ale koncem června zveřejnili posudek, podle kterého byl běžec v době činu psychicky v pořádku. Podle zprávy expertů byl Pistorius schopný si uvědomit nezákonnost svého jednání. Žalobce Gerrie Nel tehdy zdůraznil, že Pistorius žádnou psychickou nemocí nebo poruchou netrpí. 

Ostře sledovaný případ se před soudem projednává už od 3. března. Pokud by soud došel k závěru, že šlo o promyšlenou vraždu, hrozí Pistoriusovi 25 let vězení až doživotí. Pokud by byl odsouzen za zabití, mohl by dostat trest odnětí svobody až na 15 let.