Guinea kvůli ebole uzavřela hranice s Libérií a Sierrou Leone

Praha – Západoafrická Guinea dnes kvůli šířící se nákaze virem ebola nechala uzavřít hranice se sousedními státy Libérií a Sierrou Leone. Oznámil to tamní ministr zdravotnictví Remy Lamah. Epidemie eboly začala letos na jaře právě v Guineji, ale poslední dobou tam nakažených tímto smrtícím virem nepřibývá. Jihoafrická Zambie pak oznámila, že zakáže vstup na své území lidem cestujícím ze zemí, kde se virus šíří, a místní obyvatelé nebudou smět do těchto zemí cestovat. Kvůli neustálému rozšiřování nemoci vyhlásila mezinárodní zdravotnická organizace stav ohrožení. To jí umožní zavést krizová opatření platící pro celý svět. Česko přesto zatím kontroly cestujících na letišti nezavede – riziko rozšíření eboly do Evropské unie je podle hlavního hygienika stále nízké.

Podle posledních údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) se během úterý a středy virem nově nakazilo 68 lidí – 38 z nich v Libérii a 26 v Sierra Leone. V Guineji žádní nově nakažení hlášeni nebyli, celkem tam ale zemřelo už 367 lidí. Smrtelnému virovému onemocnění podlehlo v západní Africe od února 961 lidí, nakazilo se jich 1 779.

Kanaďan se ebolou nejspíš nakazil v Nigérii

Kanada hlásí prvního pacienta s podezřením na ebolu. Jde o muže, který se nedávno vrátil z Nigérie. Nemocnice v oblasti kanadského města Toronta léčí pacienta, který nedávno navštívil Nigérii, s horečkou a chřipkovými příznaky. Existují obavy, že se mohl nakazit ebolou. Nigérie kvůli šíření eboly vyhlásila v pátek výjimečný stav. Podle nejnovější bilance se tam touto nemocí infikovalo již devět lidí, z nichž dva na následky zemřeli. Kanadská televize CBC News v pátek uvedla, že pacient byl hospitalizován ve městě Brampton v provincii Ontario. V rámci preventivních opatření byl v nemocnici izolován.

Smrtelnému onemocnění podlehlo v západní Africe už 961 lidí. Kromě Nigérie vyhlásily výjimečný stav kvůli ebole také Sierra Leone a Libérie. Mezinárodní zdravotnická organizace vyhlásila kvůli šíření eboly stav ohrožení. Podle ní jde o mimořádnou událost, která má mezinárodní dopad na veřejné zdraví. Organizace tak může vydávat pravidla závazná pro celý svět. Česko zatím nezavede kontroly cestujících na letišti. Riziko šíření eboly na území Evropské unie je podle hlavního hygienika Vladimíra Valenty stále nízké. Zároveň doporučil, aby lidé do ohrožených zemí necestovali.

  • „Pokud bude exodus z Afriky, který není možné vyloučit, budou-li tam dále narůstat případy, pak bude riziko zavlečení zejména v oblasti Itálie. Tady je třeba říci, že EU se bude muset chovat jako celek a nenechat to jen na zemích, kde ten exodus bude hrozit,“ uvedl epidemiolog a šéf České vakcinologické společnosti Roman Prymula.