Nový sibiřský zázrak: Tříletá holčička přežila 11 dní v tajze

Jakutsk (Rusko) - Neuvěřitelných 11 dní přežila tříletá Karina o samotě v sibiřské tajze. Našli ji vyděšenou, vyčerpanou a dehydrovanou, kromě pár škrábanců a štípanců se jí ale jako zázrakem nic nestalo. Její zmizení zjistili rodiče až po čtyřech dnech, pak se spustilo rozsáhlé pátrání. K dívce schované ve vysoké trávě mezi bažinami přivedl záchranáře pes, který ji po celou dobu zahříval. V zimě bývá v nevlídném Jakutsku i 60 stupňů pod nulou, teď se teplota blížila bodu mrazu.

Stočlenný tým záchranářů po Karině Čikitovové pátral týden. Matka si nejdřív myslela, že je dcera s otcem ve vedlejší vesnici. Karina se za ním se psem sice z rodné vsi Olom v Olekminském okrese vypravila, nikdy tam ale nedošla. Kvůli nedostatečnému telefonickému spojení v této části Ruska to matka zjistila až po čtyřech dnech. Se svým psem přežívala uprostřed tajgy - mezi medvědy a vlky, o bobulích a vodě z řeky. Našla si úkryt ve vysoké trávě, kvůli čemuž ji vrtulníky a bezpilotní letadla nemohly objevit.

Tříletá dívka přežila 11 dní v sibiřské tajze (zdroj: ČT24)

„Dva dny předtím, než jsme dívku našli, se její pes objevil ve vesnici. Ztratili jsme naději, že ji najdeme a že přežije,“ říká mluvčí jakutských záchranářů Afanasij Nikitin. Pes jí totiž poskytoval během mrazivých nocí potřebné teplo. Věrné zvíře je ale dovedlo k novým stopám mezi mokřady. Vzhledem ke stopám bosých nohou záchranáři usoudili, že pokud děvčátko ztratilo boty, bude se určitě vyhýbat hlubokým lesům, kde číhají ostré nástrahy. Skutečně ji pak našli v trávě – k jejich překvapení byla holčička naživu a při vědomí. Byla jen ošklivě poštípaná od hmyzu a na bosých nohou měla škrábance.

Dny, kdy bojovala o holý život, si Karina podle své matky vybavuje. Mluvit o nich zatím nechce, konstatuje web The Siberian Times.

Sacha neboli také Jakutsko je největší z republik Ruské federace. Leží ve východní části země na Sibiři.

Vydáno pod