DPA: V řadách separatistů bojují cizinci včetně Čechů

Kyjev/Berlín - Ve válce na východě Ukrajiny bojují izolované skupiny cizinců, mezi nimiž jsou Poláci, Češi, Bulhaři, Lotyši nebo Srbové. V reportáži z povstaleckých oblastí to napsala německá agentura DPA. Jde podle ní o dobrovolníky, jednotlivce nebo malé oddíly, pocházející z nacionalistických nebo pravicově radikálních organizací.

V polském tisku se podle DPA objevily zprávy o nevelké skupině pravicových radikálů, kteří se zapojili po boku ukrajinských separatistů do boje proti ukrajinské armádě. Podle ukrajinských úřadů jde ale o nepříliš významné a izolované případy. Sympatie drtivé většiny Poláků jsou prý na straně Kyjeva.

Agentura uvádí i případ českého dobrovolníka Iva Stejskala, který údajně bojoval za povstaleckou Doněckou lidovou republiku. V červnu o tomto brněnském učiteli tělocviku informovala ukrajinská média. Podle místního tisku se k boji rozhodl, když v televizi viděl, jak na jihovýchodě Ukrajiny pokračuje genocida „rusko-ukrajinského“ národa. Stejskal se na rozbouřený východ údajně dostal stopem a pěšky. Do bojů se podle informací médií zapojil v uniformě Batalionu Vostok.

Na začátku srpna se na internetu objevilo i video s dalším mužem, který má pocházet z Čech a prohlašuje se rovněž za příslušníka proruských ozbrojenců. Tvrdil, že se jmenuje Oldřich Grund, jeho slova ale nelze ověřit. Česká rozvědka BIS podle DPA žádné informace o Češích bojujících na Ukrajině nemá. Zákony země navíc službu v cizím vojsku zakazují. Pokud by se informace potvrdily, mužům by po návratu do Česka hrozilo až pětileté vězení.

Muž se pod jménem Oldřich Grund vydává za člena povstaleckých sil
Zdroj: ČT24/ČT24/YouTube

Ve „slovanském praporu“ na východě Ukrajiny údajně bojují i dva Bulhaři, ale i v tomto případě oficiální potvrzení chybí. Z Lotyšska, kde žije velké procento etnických Rusů, podle zpráv z tohoto týdne vyrazila na ukrajinskou frontu skupina tří aktivistů ruské Nacionálně bolševické strany. Lotyšské policejní orgány prý jejich totožnost znají a snaží se zjistit, jak se na Ukrajinu dostali a kde působí.

Aktivistu těchto lotyšských Rusů údajně podporuje jistý Vladimir Linderman, politik, který se výrazně angažoval za vyhlášení ruštiny jako druhého úředního jazyka v Lotyšsku. Linderman je šéfem lotyšského proruského hnutí Za mateřský jazyk a aktivistou Nacionálně bolševické strany Ruska. Strana, v Rusku úředně zakázaná, vyznává ideologii krajního nacionalismu a anarchismu.