Pár půjde před soud za vykradení účtů osob ze zmizelého boeingu

Kuala Lumpur - Malajsijská bankovní úřednice a její manžel byli obžalováni z podvodu, krádeže a dalších trestných činů poté, co údajně ukradli v přepočtu téměř 35 tisíc dolarů (asi 700 tisíc korun) z účtů čtyř osob cestujících na palubě pohřešovaného letadla Malaysia Airlines. To zmizelo 8. března na lince z Kuala Lumpuru do Pekingu i s 239 lidmi na palubě; zatím se ho nepodařilo najít.

Jak dnes napsala agentura AFP, úřednice, která deset let pracovala pro britského bankovního giganta HSBC, a její manžel před soudem uvedli, že se necítí vinni v žádném ze 16 bodů obžaloby. Oběma je 33 let a mají tři děti.

Podle obžaloby vybrali celkem 110 643 ringgitů z účtů dvou Malajsijců a dvou Číňanů, kteří byli na palubě zmizelého letadla. Výběry byly provedené z bankomatů a bankovními převody od 14. května do 8. července. Obžalovaným hrozí tresty vězení. Obžaloba uvádí i nelegální převod peněz elektronickou cestou, který sám o sobě nese desetiletý trest za mřížemi. Policie stále pátrá po třetím podezřelém, muži pákistánské národnosti, který by měl mít na účtu část ukradených peněz.

Případ vyvolal v Malajsii velký rozruch. Lidé odsuzují okradení obětí z letadla, jehož osud v zemi vzbudil mohutnou vlnu soucitu. Navzdory rozsáhlému pátrání se zatím nepodařilo letoun typu Boeing 777 najít. Podle dostupných informací se záhadně odchýlil z trasy a zamířil jižně nad Indický oceán.

Pátrání po malajsijském letadle
Zdroj: ČT24

Podle australských úřadů se nová zóna pátrání nachází asi 1 800 kilometrů od západního pobřeží Austrálie. Je to o několik set kilometrů dál na jihozápad od naposledy prohledávaného území. byla stanovena na základě čerstvých analýz satelitních údajů o pohybu zmizelého letounu. Na mořském dně bude v této oblasti nasazeno silné sonarové zařízení, které by se mělo pokusit trosky stroje najít.

Vyšetřovatelé ze zmizení letounu podezřívají kapitána. Na zkušeného pilota ukazuje podle policie třeba to, že neměl po 8. březnu žádné plány a ze svého domácího leteckého simulátoru před odletem do Pekingu vymazal naprogramované lety právě na jih Indického oceánu. Podle zatím posledního vyšetřování bylo letadlo těsně před havárií zřejmě řízeno autopilotem.