Kanadské „slušňáctví“ otestoval stopující robot

Ottawa - Mohou roboti důvěřovat lidem? Většinou si lidé kladou opačnou otázku, kanadští vědci ovšem byli originální – poslali osamělého robota HitchBOTa stopovat na trase dlouhé přes šest tisíc kilometrů. A lidstvo obstálo. Řidiči ho vozili, kam chtěl, a ještě se o něj starali. Jeho odysea se navíc stala hitem sociálních sítích. Sledovat ho můžete na Facebooku, Twitteru či Instagramu.

HitchBOT umí mluvit, v hlavě má wikipedii, navigaci a wifi připojení. Jen oblečení je trochu zvláštní – na sobě má gumové rukavice a holínky. „Obvykle stopaře neberu. Ale koukněte na tohle!“ konstatoval reportér kanadské televize CBC Nick Purdon. 

Robot vznikl jako sociální experiment v obýváku profesorů dvou kanadských univerzit. Cíl byl jasný - posadit robota k Atlantiku a zjistit, jestli se sám dostane na tichomořské pobřeží díky dobré vůli cizích lidí. 

Důvěra je klíč. V obecném povědomí technika nejlepší pověst nemá. I HitchBOT bojuje s nedůvěrou. Robot ale má své zbraně. „Ahoj, já jsem HitchBOT,“ pozdravil řidiče. Vysadit, usadit a zapnout bezpečnostní pás. Ti, kteří zastavili, se museli dohodnout na cíli cesty. A robot si s nimi i povídal. Právě jazyk byl zásadní, aby si robot udržel přízeň řidičů. Musel totiž žádat i o dobití baterky přes zdířku zapalovače. 

Robot-stopař testoval kanadskou povahu (zdroj: ČT24)

Kanaďany nápad nadchl. S robotem se fotili na sociální sítě. HitchBOT projel národní parky, slavnost Indiánů, bavil se v baru i na svatbě a třešinkou na dortu byl čaj na rozloučenou v cílové destinaci ve slavném hotelu. Vše tak dopadlo na jedničku.

V USA by robot skončil v příkopu, myslí si vědec

Jenže Kanaďané mají v Severní Americe pověst notorických slušňáků. „Američané říkají, že tady by se to nikdy nepovedlo, protože ve Státech bychom ho hodili do příkopu nebo rozstříleli,“ podotkl autor projektu David Harris Smith z McMasters University. Autoři projektu jsou každopádně zavaleni žádostmi o pokračování. Není tak vyloučeno, že Hitchbot časem prověří i kraje, které jsou třeba méně pohostinné.