Útok z Gazy usmrtil čtyřletého izraelského chlapce

Gaza/Tel Aviv - Při ostřelování z Pásma Gazy zahynul čtyřletý izraelský chlapec. Útok se odehrál poblíž hranice s Gazou. Při poslední eskalaci konfliktu zemřelo už 2 070 Palestinců. Izraelcům se včera podařilo usmrtit tři velitele Hamasu a odveta přišla záhy – palestinští radikálové oznámili, že zabili 18 osob podezřelých z kolaborace s Izraelem. Západní mocnosti mezitím diskutují v OSN o možné rezoluci Rady bezpečnosti, která by vyzývala k „udržitelnému příměří“ v Pásmu Gazy a k vyslání monitorovací mise. K původní iniciativě Británie, Francie a Německa se prý připojily i Spojené státy.

Rezoluce by měla vyzvat k otevření hraničních přechodů v Gaze a k předání kontroly nad Pásmem palestinským správním úřadům. Měla by také obsahovat bezpečnostní záruky pro Izrael, a zabránit tak dalšímu vyzbrojování Hamasu a budování podzemních tunelů. Součástí diskutovaného dokumentu může být i návrh Evropské unie na převzetí správy hraničních přechodů v Gaze. Mezinárodní monitorovací mise by byla společným projektem OSN a EU.

Diskuse o návrhu rezoluce jsou ale v počátečních fázích a časový plán jejího schválení neexistuje. Někteří diplomaté se dokonce obávají, že rezoluce by mohla ohrozit obnovení rozhovorů o příměří, které zprostředkuje Egypt. Vlastní návrh příměří předložilo i Jordánsko.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu:

„Radikální islámský terorismus ohrožuje celý svět. Ohrožuje Izrael, Spojené státy i umírněné arabské režimy. Ohrožuje Evropu. Myslím, že je musíme společně porazit.“

Netanjahu srovnal Hamas s Islámským státem

Při posledních útocích izraelské armády v Gaze zemřelo nejméně 25 Palestinců včetně trojice velitelů ozbrojeného křídla Hamasu. Jeden z šéfů hnutí žijící v tureckém exilu mezitím poprvé přiznal, že tři izraelské mladíky unesli členové Hamasu. Právě jejich násilná smrt současnou krizi vyvolala.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu srovnal palestinské radikály s džihádisty z Islámského státu. „Radikální islámský terorismus ohrožuje celý svět. Ohrožuje Izrael, Spojené státy i umírněné arabské režimy. Ohrožuje Evropu. Myslím, že je musíme společně porazit,“ prohlásil.

Zatím poslední příměří vypršelo v pondělí a po jednodenním prodloužení boje začaly znovu. Netanjahu v televizi ve středu oznámil, že kampaň proti Hamasu bude pokračovat, dokud nebude panovat klid na jihu Izraele, kam nejčastěji dopadají jeho rakety.

Hamas zabil 18 údajných informátorů Izraele 

Hnutí Hamas zabilo 18 lidí, kteří údajně byli informátory pracujícími pro Izrael. Jde zřejmě o reakci na čtvrteční akci židovského státu, při níž byli zabiti tři členové vedení ozbrojeného křídla Hamasu. Hamas po čtvrteční likvidační akci oznámil, že se nenechá zastrašit a že jeho cíl zůstává stejný - dosáhnout útoky na Izrael zrušení blokády Pásma Gazy. Za smrt svých velitelů pohrozil odvetou. 

Na velitelství policie v Gaze bylo dnes zabito 11 lidí, které předtím soud v Gaze označil za informátory pracující pro Izrael. Později svědci oznámili, že maskovaní ozbrojenci zastřelili sedm dalších informátorů na veřejném místě poblíž mešity v Gaze. Oběti měly kukly na hlavách a svázané ruce. Střelci je zabili ve chvíli poledních modliteb, kdy bylo u mešity mnoho lidí. Hamas na svých webových stránkách oznámil, že už ve čtvrtek zabil tři izraelské informátory.

Západ chystá návrh rezoluce ke Gaze (zdroj: ČT24)

Izraelské letectvo dnes provedlo 20 náletů na Pásmo a radikálové podle agentury AP vystřelili na Izrael dvě rakety. Při jednom z náletů byla zasažena farma na jihu Pásma a zemřeli tam dva dělníci.

Konflikt v Gaze trvá s několika přestávkami od začátku července. Podle palestinské bilance přišlo už o život přes 2000 Palestinců, z nichž 469 byly děti. Zraněno bylo přes 10 000 Palestinců a z nich skoro třetina jsou děti. Bez střechy nad hlavou se ocitlo na 100 000 obyvatel Pásma. Na izraelské straně je jen 67 obětí, většinou jde o vojáky.

V izraelském tisku se dnes také objevila informace o nákladech na válku. Podle armády už konflikt stál 2,5 miliardy dolarů (zhruba 52 miliard Kč), čímž dosavadní náklady přesáhly výdaje na konflikt s libanonským hnutím Hizballáh v roce 2006. Tok peněz se údajně trochu zpomalil, když Izrael z Pásma stáhl pozemní jednotky. Nákladné je zejména vybavení záložníků a logistika. Izrael povolal podle listu Haarec na 60 000 záloh a jejich příprava a nasazení do boje stály za měsíc už 30 milionů šekelů (179 milionů Kč). Vysoká cena války a další finanční nároky armády se podle Haarece zřejmě promítnou v potlačování mnoha jiných výdajů státního rozpočtu v příštích třech letech.