V cele je nás 18, hrajeme šachy a smějeme se. Neztraťte víru

Washington - Osmnáct lidí v jedné cele, dlouhé hovory i smích, touha po svobodě a vzpomínání na rodinné štěstí. Zavražděný americký novinář James Foley poslal své rodině během svého zajetí v Sýrii vzkaz. Do formy dopisu ho sepsal dánský fotoreportér Daniel Rye Ottosen. Ten strávil v zajetí po boku Foleyho 13 měsíců. Když ho v červnu propustili, jeden z jeho prvních telefonátů směřoval Jamesově matce Diane, které dopis nadiktoval. Nyní visí on-line na Facebooku Free James Foley. Novináře zavraždil jeden ze členů Islámského státu. Tato organizace v poslední době ovládla rozsáhlá území v Iráku a Sýrii.

Foley v dopise tvrdí, že vzpomínky na rodinu a přátele mu pomáhají alespoň na chvíli nemyslet na svoji těžkou situaci. „Modlím se za vás, abyste byli silní a neztratili víru,“ konstatuje novinář. 

Dále popisuje svůj těžký život v zajetí. Islamisté ho prý drželi spolu s dalšími 17 rukojmími v jedné cele. „Měli jsme jeden druhého. Vedli jsme dlouhé rozhovory o filmech a sportu. Vyrobili jsme si hry z kousků věcí, co jsme našli v cele. Našli jsme způsob, jak hrát šachy nebo dámu. Stále dokola jsme si vyprávěli příběhy a smáli se, abychom prolomili napětí,“ vzpomíná Foley. 

Říká, že měl lepší a horší dny. Rukojmí byli samozřejmě rádi, když islamisté někoho propustili, na druhou stranu o to víc toužili po vlastní svobodě. „Snažíme se navzájem povzbuzovat a sdílet sílu. Nyní dám dávají denně jídlo. Máme čaj, občas kafe. Nabral jsem většinu toho, co jsem loni ztratil,“ dodává Foley. 

IS zveřejnil video se stětím novináře Foleyho
Zdroj: ČT24/YouTube

Další část vzkazu je velmi emotivní. Foley vzpomíná na zážitky s jednotlivými členy rodiny a píše, jak je na ně hrdý. „Katie, jsem na tebe tak pyšný. Jsi ta nejsilnější a nejlepší z nás! Myslím na tebe, jak musíš tvrdě pracovat, pomáhat lidem jako zdravotní sestra. Jsem tak rád, že jsme si psali těsně předtím, než mě unesli. Modlím se, abych mohl být doma na tvoji svatbu… Teď mluvím jako babička!“ říká americký novinář.  

„Babičko, prosím, ber své prášky, choď na procházky a nepřestávej tancovat. Až se dostanu domů, vezmu tě ven na margaritu. Zůstaň silná, protože tě budu potřebovat, abych získal zpátky svůj život,“ uzavírá Foley svůj vzkaz.

Videozáznam se stětím Foleyho zveřejnili minulý týden v úterý islamisté z hnutí Islámský stát bojující v Iráku a Sýrii. Vraždu, kterou západní politikové v čele s americkým prezidentem Barackem Obamou ostře odsoudili, spáchal muž mluvící anglicky s britským přízvukem. Podle jejich slov šlo o odvetu za americké nálety v Iráku. Islamisté rovněž pohrozili zabitím i dalšího zadržovaného Američana Stevea Sotloffa.

Hlavním podezřelým je rapper z Británie

Britští vyšetřovatelé jsou údajně blízko odhalení totožnosti pachatele. Mezi podezřelými z vraždy amerického novináře je Brit, který má za sebou krátkou kariéru rappera. Vyšetřovatelé už si jsou téměř jistí, oficiálně to ale ještě nepotvrdili. Čtyřiadvacetiletý Abdel Bery loni z Británie odjel a v se Sýrii připojil k radikální organizaci Islámský stát. Pěveckou dráhu vyměnil za kariéru zabijáka v řadách džihádistů. Na Twitteru dokonce několikrát zveřejnil fotografii, kde pózuje s uřezanými hlavami.

Jeho otce soudí Spojené státy kvůli bombovým útokům na americké ambasády v Keni a Tanzánii. „Ještě nejsme v pozici, kdy bychom mohli s jistotou říci, kdo to je. Máme ale velmi sofistikované systémy na identifikaci hlasu a další prostředky,“ uvedl dnes britský velvyslanec v USA Peter Westmacott. Hlas, oči a žíly na rukou jsou zatím hlavní indicie britských vyšetřovatelů. Záznam ale jasně neukazuje, že vrahem Jamese Foleyho byl právě on. Končí totiž přiložením nože k hrdlu oběti.