Nigerijští vojáci prchli před Boko Haram, radikálové vyhlásili chalífát

Kano - Asi 480 vojáků z Nigérie uprchlo do Kamerunu po bojích s ozbrojenci z radikální skupiny Boko Haram. Ti napadli vojenské a policejní stanice u hranic. K útěku přiměli tisíce lidí. V neděli šéf ozbrojenců vyhlásil chalífát na území města Gwoza, které leží na severovýchodě Nigérie.

Útok na město Gamboru Ngala na severovýchodě Nigérie začal podle místních obyvatel v ranních hodinách, kdy ozbrojenci zaútočili zároveň na hlavní policejní stanici a vojenskou základnu známou jako „tábor Harmonie“. „Střelba sílila. Většina lidí uprchla do Kamerunu,“ citovala agentura AFP svědky.

Město bylo téměř zničeno při útoku islamistů letos v květnu, kdy bojovníci Boko Haram zabili více než 300 lidí. Ti, kdo přežili, obvinili armádu, že je nechala na holičkách. Po dnešním útoku uprchly stovky vojáků za hranice.  

Kamerun sice 18. srpna oznámil, že uzavřel hranici s Nigérií, aby své území ochránil před šířením eboly, málokdo ale věří, že má k dispozici dostatek prostředků, aby mohl uzavřít všechny hraniční přechody na hranici dlouhé 1 600 kilometrů.

Šéf ozbrojenců Abubakar Shekau vyhlásil o víkendu chalífát ve městě Gwoza. To leží ve státě Borno nedaleko hranice s Kamerunem a islamisté ho obsadili již začátkem srpna. Armáda se město snažila osvobodit i za pomoci leteckých útoků, zřejmě však neúspěšně. Shekau se zjevně nechal inspirovat Islámským státem. Ten vyhlásil chalífát na dobytých územích na severu Iráku a na severu Sýrie.

Řádění Boko Haram nebere konce  

Od dubna se pod kontrolu radikálů z Boko Haram dostala řada měst a oblastí na severovýchodě země, odkud se armáda stáhla. Členové hnutí Boko Haram rozpoutali vlnu násilí, která se ze severovýchodních států Borno, Yobe a Adamawa začala přelévat i do hlavního města. Jen za letošní rok zabila skupina při zhruba stovce teroristických útoků více než 3 000 lidí. Od roku 2009 zemřelo v bojích mezi Boko Haram a nigerijskou armádou více než 10 tisíc lidí. V dubnu milice Boko Haram unesly přes 270 dívek z gymnázia v Chiboku, z nichž většina je stále v zajetí.