Pákistánské demonstranty vyvedla armáda z televize, chrání i premiéra

Islámábád – Pákistánští demonstranti, vyzbrojeni holemi a kameny, se dnes v centru hlavního města Islámábádu opakovaně střetli s policií. Asi tisícovka protestujících pronikla do sídla hlavní státní televizní stanice PTV, kde na necelou hodinu přerušila vysílání. Armáda demonstranty vyvedla a budova stanice je nyní pod ochranou bezpečnostních sil. Poblíž rezidence premiéra Naváze Šarífa rozháněli policisté demonstranty slzným plynem.

Navzdory silnému dešti se dav protivládních protestujících pokusil už ráno prorazit policejní kordón a dostat se k rezidenci premiéra. Před branou sídla byly rozmístěny polovojenské a armádní jednotky.

Ministr obrany Chavadža Ásif odpoledne řekl, že se vláda připravuje k pečlivě promyšlenému zásahu vůči protestujícím, který by se měl odehrát ještě dnes. Ásif tak demonstranty varoval, aby se nesnažili vtrhnout do vládních budov. „Osobně si myslím, že následující hodiny rozhodnou o dalších událostech,“ uvedl ministr. Armádní šéf generál Rašíl Šaríf se ještě před výrokem ministra sešel s premiérem Navázem Šarífem. O čem spolu mluvili, není známo.

V Pákistánu pokračují už dva týdny protesty, které požadují odstoupení premiéra Naváze Šarífa. O víkendu se do té doby poklidné demonstrace zvrhly v násilí, při kterém zemřeli nejméně tři lidé a stovky dalších byly zraněny.

Před dnešním armádním zásahem v sídle televize se demonstrantům podařilo obsadit režijní pracoviště a poničit část vybavení. Zaměstnanci televize se podle vyjádření ministerstva obrany stali rukojmími protestujících. Polovojenské jednotky a armáda demonstranty z budovy vyvedly. S ohledem na bezpečnostní situaci v Islámábádu dnes zůstaly všechny místní školy uzavřené, přestože i v Pákistánu dětem začíná nový školní rok.

Stoupenci opozičního vůdce Imrana Chána a muslimského duchovního Táhira Kadrího viní Šarífa z korupce a volebních podvodů, což premiér odmítá. V neděli se kvůli vyostření situace sešli vrchní velitelé pákistánské armády. V prohlášení pak armáda uvedla, že sleduje nynější politickou krizi s „vážným znepokojením“. „Další použití síly problém jen zhorší,“ píše se v prohlášení.