Adopce dětí homosexuály? Sporné slovenské referendum se odkládá

Bratislava - Kontroverzní referendum o ochraně tradiční rodiny se minimálně odkládá. Slovenský prezident Andrej Kiska dá navrhované otázky prozkoumat ústavnímu soudu. Petici s více než 408 000 podpisy za vypsání referenda odevzdali křesťanští aktivisté minulý týden. Slováci by hlasovali třeba o tom, zda zakázat homosexuálům adopci. Řada politiků i ústavních právníků už dříve uvedla, že by plebiscit mohl být v rozporu s ústavou.

Návrh počítá se čtyřmi otázkami - kromě zákazu adopcí dětí osobami stejného pohlaví by se obyvatelé Slovenska měli vyjádřit k tomu, jestli se manželstvím bude moci nazývat jen svazek muže a ženy a zda jen manželství bude na rozdíl od jiného soužití dvou osob přiznána zvláštní ochrana. Rovněž by rozhodovali o tom, aby školy nemohly vyžadovat účast žáků na vyučování v oblasti sexuální výchovy nebo eutanazie.

„Pokud by neexistovaly oprávněné pochybnosti, že se otázky týkají základních práv a svobod, referendum vyhlásím,“ řekl Kiska s tím, že si je vědom diskuse, která bude zcela jistě následovat. „Přál bych si, aby tato diskuse byla otevřená, tolerantní a plná pochopení z každé strany,“ zdůraznil.

Rodina
Zdroj: Jan Haas/ČTK/Picture Alliance

Podle ústavy referendum vyhlašuje prezident, pokud o to peticí požádá alespoň 350 tisíc občanů, a to do 30 dnů od přijetí petice. Aliance za rodinu tvrdí, že se jí podařilo nasbírat více než 400 tisíc podpisů. „Lidi zajímají témata spojená s ochranou rodiny. Věříme, že i referendum bude úspěšné,“ řekl nedávno mluvčí aliance Anton Chromík. Za pomoc při organizaci petice poděkovala aliance KDH i Slovenské národní straně. Sám Kiska ale petici nepodepsal.

Prohlášení Iniciativy Inakosť

„Od začátku iniciativy za vypsání referenda jsme byli přesvědčeni o jeho protiústavnosti. Neskrývaným úmyslem organizátorů je mimo jiné omezit přístup části obyvatelstva k právnímu institutu manželství, adopcí a registrovaných partnerství, které spadají pod právo na soukromí a rodinný život, a do budoucna tento stav zabetonovat. Rozhodnutí prezidenta proto vítáme a zdůrazňujeme, že jen plní svou základní povinnost postupovat ve smyslu ústavy a dodržovat ji.“

Slovenská ústava říká, že předmětem referenda nemohou být základní práva a svobody, daně, odvody nebo státní rozpočet. Na základě referenda se ale může rozhodnout o dalších důležitých otázkách veřejného zájmu. Ústavní soud má nyní na posouzení 60 dnů, lhůta se však nedá vymáhat. Pokud by označil za problematické jen některé z otázek, referendum by se zřejmě konalo.

Referendům se na Slovensku nedaří 

Pro platnost celostátního hlasování se na Slovensku vyžaduje účast nadpoloviční většiny občanů. Právě na této podmínce ztroskotalo až na referendum o vstupu země do EU všech dalších šest lidových hlasování v novodobé historii Slovenska. Naposledy bylo z důvodu nízké účasti neplatné v roce 2010 referendum o snížení počtu poslanců, zrušení koncesionářských poplatků a o dalších otázkách.  

Slovensko na rozdíl od jiných zemí dosud nezavedlo možnost registrovaných partnerství osob stejného pohlaví. Letos v červnu parlament naopak hlasy vládních sociálních demokratů a části opozičních poslanců doplnil do ústavy ustanovení, že manželství tvoří svazek muže a ženy.