I v Alpách se válčilo: Exponáty unikátního muzea zakonzervoval led

Řím - Jedinečné muzeum otevřeli dobrovolníci v italských Alpách: 3600 metrů nad mořem zpřístupnili stanici lanovky, která před sto lety zásobovala vojáky na vůbec nejvýš položené válečné frontě v dějinách. Dokonale zakonzervované místo objevili horští průvodci náhodou díky tání ledovce.

V nehostinné krajině kolem Monte Vioz sníh nikdy nemizí - i v létě na hřebenech italských Alp teploty pravidelně klesají pod nulu a hrobové ticho tu narušují jen poryvy větru. Navzdory drsným podmínkám se i tady před sto lety bojovalo - bílá válka tu zuřila skoro tři a půl roku. Na jedné straně ledovce bylo italské vojsko, na druhé rakousko-uherská armáda. Ve výšce 3600 metrů nad mořem fungovala předposlední stanice lanovky, která zásobovala rakouské vojáky v zákopech.

Tunel Punta Linke zůstal 90 let pod třicetimetrovou vrstvou ledu. Vchod do překladiště odhalilo až nedávné tání. Čtyři roky ho pak horská služba uváděla do původního stavu. "Tunel byl plný ledu. Pomocí pneumatických kladiv jsme ho rozbili na kusy, na které jsme pouštěli horký vzduch, aby sníh roztál a nepoškodil věci uvnitř," vysvětluje horský průvodce Mauro Fioretta.

V italských Alpách je unikátní muzeum 1. sv. války (zdroj: ČT24)

„Chtěli jsme ukázat místo, kde se zastavil čas a které zároveň umožní návštěvníkovi pochopit, jaké to bylo žít tak vysoko v horách, a pocítit si na vlastní kůži to, co prožívali vojáci denně,“ říká Maurizio Vicenzi, ředitel muzea Pejo. Mráz veškeré vybavení dokonale zakonzervoval. V původním stavu se dochovalo pracovní nářadí, oblečení a motor, který lanovku poháněl. Na stěnách zůstal i německý návod k jeho použití. Zásobovací uzel obsluhovali i Češi - svědčí o tom česky psaný pohled, kde si milá stěžuje vojákovi, že se jí neozývá.

Stanici otevřeli pro veřejnost letos koncem července. Návštěvníky čeká pětihodinové stoupání do strmého kopce. Opačným směrem nesl Maurizio Fioretta tři dny nejvzácnější úlovek - původní vozík lanovky. „Uvnitř jsme našli taky jediné potraviny, které led vydal – několik brambor, které se daly i po sto letech ještě normálně jíst,“ říká.

I po sto letech se v Alpách našla těla vojáků z první světové války
Zdroj: ČT24

Led přitom po sto letech nevydává jen předměty, ale i těla mrtvých vojáků. Na hřbitově v Peju leží pět nedávno nalezených příslušníků rakousko-uherské armády. Dva z nich pohřbili loni. Většinu z nich tady přitom nezabil nepřítel, ale mráz a laviny.