Příměří nepříměří, v Mariupolu a Doněcku se bojuje dál

Kyjev - I krátce před očekávaným vyhlášením příměří na Ukrajině zněla na východním a severním předměstím přístavu Mariupol znovu dělostřelecká palba. Rebelové celý den pokračovali v ofenzivě proti tomuto půlmilionovému městu, k jehož obraně dorazily nové vládní jednotky. Mariupol leží ve strategicky důležité oblasti na jihovýchodě Ukrajiny mezi Ruskem a Krymem, který Rusko anektovalo letos na jaře. Boje pokračují i u Doněcka, dělostřelecká palba je slyšet nedaleko místního letiště, o které svádějí boj armádní jednotky s povstalci už několik měsíců. Ukrajinské jednotky zatím žádné rozkazy týkající se příměří nedostaly.

„Byli jsme pod palbou celou noc, ale pořád se nám daří udržovat povstalce v šachu. Stojí proti nám s tanky a dělostřelectvem,“ uvedl velitel ukrajinských dobrovolných milicí se sídlem v Mariupolu.

„Naše dělostřelectvo dorazilo a je rozmísťováno (na obranu města) proti rebelům,“ prohlásil starosta Mariupolu.

Palba z lehkých i těžkých zbraní se podle svědků agentury Reuters dopoledne ozývala také severozápadně od Doněcku, z blízkosti místního letiště. Proruští separatisté v posledních dnech ostřelují letiště v Doněcku a ve čtvrtek tvrdili, že ho obklíčili a čekají, až se ukrajinští vojáci vzdají.

„Z širší oblasti doněckého letiště je slyšet střelba z lehkých zbraní a opakované výstřely z děl,“ konstatoval reportér agentury Reuters z místa vzdáleného asi dva až tři kilometry od letiště.

„Vzbouřenci čekají na to, zda budou ukončeny bojové operace v doněcké a luhanské oblasti. Dali jasně najevo, že nebudou první, kdo přeruší bojové operace. Jejich reakce se proto očekává o hodinu až o dvě později,“ uvedl k možnému příměří zpravodaj ČT v Doněcku Miroslav Karas.

Podle Karase zněla ještě kolem 13. hodiny, kdy mělo začít platit příměří, nedaleko doněckého letiště střelba. „Nevíme, jak bude situace dál vypadat. Je možné, že příměří začalo platit, ale je předčasné o tom zatím hovořit,“ dodal Karas. 

Podle agentury DPA zahynulo v nejnovějších střetech v oblasti Doněcku 23 povstalců, 14 ukrajinských vojáků a pět civilistů.

Kontaktní skupina jedná, armáda zatím rozkaz ke složení zbraní nedostala

V běloruské metropoli Minsku se dnes sešla kontaktní skupina složená ze zástupců Ukrajiny, Ruska, separatistů a Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě k rozhovorům o ukončení konfliktu na východní Ukrajině.

Právě začátek jednání v Minsku byl podmínkou prezidenta Petra Porošenka, aby vydal v 13:00 SELČ rozkaz armádě k dodržování klidu zbraní. Povstalci se hodlají připojit o hodinu později, jako podmínku si ale kladou to, že Kyjev přijme mírový plán ruského prezidenta Vladimira Putina. Ten mimo jiné počítá s ukončením bojů, stažením dělostřelectva a obnovou sociálních a zdravotnických zařízení.

Ukrajinské jednotky bojující u Mariupolu zatím žádné rozkazy týkající se příměří nedostaly. „Naše operace pokračují podle plánu, dokud neobdržíme další rozkazy,“ prohlásil podle agentury Reuters představitel ukrajinské armády působící u Mariupolu.

Zavládne na Ukrajině příměří? (zdroj: ČT24)

Klíčové milníky krize přibližuje následující grafika: