Rusové unesli našeho agenta, zlobí se Tallinn

Tallinn - Neznámí ozbrojenci unesli násilím do Ruska agenta tajné služby, tvrdí Tallinn. Prý ho odvedli z estonského území. Šéf estonské diplomacie si kvůli tomu povolal na kobereček ruského velvyslance. Podle agentury Interfax Rusové oznámili, že Estonec je podezřelý ze špehování. Píše o tom BBC.

Neznámí Rusové unesli estonského agenta Estona Kohvera v oblasti hraničního přechodu Luhamaa. Muž pracuje pro bezpečnostní službu. Ministerstvo zahraničí v Tallinnu to označilo za „velmi znepokojující událost“. Incident se udál v době, kdy se Baltské státy obávají ruské agrese, z níž obviňují Moskvu kvůli jejímu počínání na Ukrajině. 

Podle estonské bezpečnostní policie Kapo byly na místě činu zjištěny známky zápasu. „Stopy vedoucí z Ruska do Estonska jsou evidentní. Došlo ke rvačce, pak vedou zpět,“ řekl policejní šéf Arnold Sinisalu. „Nemáme žádné náznaky, že by došlo ke střelbě,“ dodal s tím, že na místě není žádná krev.

„Očekáváme, že se dočkáme spolupráce z ruské strany, pokud jde o vyřešení tohoto případu, a občan Estonska se vrátí zpět,“ konstatoval ministr zahraničí Urmas Paet.

Rusko se ale brání – dotyčného údajně nachytalo při špionážní akci na ruském území. FSB to nahlásila zpravodajským službám. Muž měl prý u sebe zbraň a 5 tisíc euro v hotovosti, odposlouchávací zařízení a „další materiál související s výzvědnými akcemi“. 

Vincenc Kopeček, politický geograf:

„Je to velmi zajímavý případ. Pokud FSB skutečně toho člověka vyšetřuje jako špióna, tak si myslím, že to je poměrně jasný vzkaz pobaltským zemím: 'Podívejte se, co dokážeme na vaší hranici vytvořit'. Těch provokací už bylo víc, třeba narušování vzdušného prostoru.“

Estonský deník Postimees napsal, že agent byl zapojen do trestné činnosti. Estonský prezident Toomas Hendrik Ilves na to reagoval na Twitteru: „Nedělejme ukvapené závěry. Estonsko je na tom velmi dobře, co se týká boje proti organizovanému zločinu a pašování. Máme jedny z nejlépe kontrolovaných hranic v Unii.“

Incident se odehrál jen dva dny poté, co americký prezident Barack Obama na návštěvě Tallinnu ujistil pobaltské republiky, že je NATO v případě ruské agrese ochrání. Pobaltí je ostrým zastáncem západních sankcí proti Rusku kvůli krizi na Ukrajině.