Řady islámských radikálů rozšiřují i mladé ženy ze Západu

Bagdád - Irácká armáda a Kurdové bojují s pomocí Američanů s radikály z Islámského státu. Ti používají různé zbraně - jednou z nich je i propaganda. Džihádisté se chlubí na internetu brutálními videy. Jejich stoupenci mnohdy touží po mučednické nesmrtelnosti. Do svaté války se přitom hlásí i děti nebo mladé ženy se západním vzděláním.

Džihádisté bojují pod černou vlajkou Islámského státu (IS). Režim radikálů cynicky vraždí odpůrce a se zločiny proti lidskosti se chlubí na internetu. Ve jménu Alláha. „Hlavním cílem džihádistů je založení státu, který spojí všechny Araby a může expandovat i dál,“ podotkl přeběhlík z IS. 

Pálení knih, bičování oponentů, hromadné vraždy syrských vojáků a podobné aktivity radikálů často připomínající středověk. Korán je sice pro islamisty posvátnou knihou, o jejím obsahu toho ale moc nevědí. Touží po slávě, uznání souvěrců a mučednické nesmrtelnosti. I ti nejmenší. „Jsme vnuci Zarkávího. Chystáme se vás zabít,“ říkají dětští přívrženci IS. 

Islámský stát je příliš radikální i pro špičky al-Káidy. Od brutálních činů džihádistů se rázně distancují také umírnění političtí vůdci muslimského světa. „Tito lidé nevědí, co znamená humanita,“ konstatoval král Saúdské Arábie Abdalláh. 

Radikálové z Islámského státu
Zdroj: ČT24/ISIFA

Západní vzdělání nepomohlo, mladá Britka vyrazila podpořit teror

Radikální názory lákají i mladé dívky se západním vzděláním. Příkladem je dvacetiletá Aksa Mahmúdová, která vyrostla ve skotském Glasgow. Nesmělá čtenářka příběhů Harryho Pottera se v Sýrii stala fanatickou podporovatelkou islamistického teroru. Její umírnění rodiče proměně dcery nerozumí. „Moje nejdražší dcero, ve jménu Alláha, vrať se domů. Miluju tě,“ oslovila Aksu její matka Chálida. Na Západě vzdělaná dívka ale zjevně na návrat nepomýšlí. Dává to najevo oblečením i fotkami na sociálních sítích. 

K islamistům se přidávají i mladé ženy ze Západu (zdroj: ČT24)

Islamisté zveřejnili tento týden nové video s vraždou dalšího amerického novináře. „Posílám tuto zprávu vám, Bakře Bagdádí, vůdče Islámského státu. Jsem Shirley Sotloffová, můj syn je ve vašich rukou. Steven je novinář, který upozorňoval na utrpení muslimů kvůli tyranům,“ prosila matka Stevena Sotloffa únosce, aby ušetřil život jejího syna. Nelítostného vůdce islamistů ale vzkaz neobměkčil. Radikálové Sotloffa sťali. 

Rodina zavražděného muže ale k tyranům zášť necítí. „Bagdádí, chci s vámi debatovat. Přicházím v míru. Nemám meč v rukou a jsem připraven na vaši odpověď,“ konstatoval mluvčí Sotloffovy rodiny Barak Barfi. Jde o druhého amerického novináře, jehož IS zavraždil v poslední době. Tím prvním byl James Foley.

Novináři jsou posly pravdy, kritizuje IS radikální duchovní

Vraždění novinářů odsoudil i radikální muslimský duchovní abú Katada souzený v Jordánsku za terorismus. Klerik u soudu prohlásil, že novináři „jsou posly pravdy“ a zabíjet je odporuje učení islámu. "Zabíjet žurnalisty se nemá, není to dovoleno, protože, jestliže nepracují pro cizí tajné služby, jsou posly pravdy. A prorok Mohamed říkal, že poslové by neměli být
vražděni," řekl.