Boj o teroristické peníze zuří na několika frontách

Haag/New York - Organizace Izraelské právní centrum zažalovala u Mezinárodního trestního tribunálu v Haagu palestinský Hamas. Zpravodajové ČT navíc zjistili, že právní ofenziva proti islamistům probíhá také v New Yorku, kde začal soud proti Arab Bank. Ta čelí obvinění z převodů teroristických fondů.

Spor o teroristické peníze (zdroj: ČT24)

Členové Hamasu zatčení po červnové smrti tří izraelských mladíků přiznali, že peníze přišly z Gazy. V přepočtu šlo o 1,25 milionu. Přes mezinárodní banky si je poslali členové klanu Qawasmeh. Jejich příbuzní a jejich peníze stály také za krvavým útokem, který před 11 lety připravil Izraelce Yossiho Tzura o syna. „Jela s ním i jeho přítelkyně a zavolala mojí ženě. Obíhali jsme nemocnice a snažili se ho najít. Až večer nám potvrdili, že tam zemřel,“ konstatoval otec oběti. 

Sebevražedný útočník zabil 5. března 2003 v autobuse 16letého Asafa a dalších 16 lidí, celkem 53 jich zmrzačil. Muže, kteří útok naplánovali, Izrael dopadl a poslal na doživotí za mříže. V roce 2011 je ale vyměnil za zajatého izraelského vojáka Gilada Šalita. A byl to jeden z propuštěných právě v téhle výměně, kdo zaplatil letošní trojnásobnou vraždu. Rodina Tzurových dnes spolu s dalšími pozůstalými bojuje proti finančním tepnám, které teror živí. „Když nebudou mít peníze, nebudou si moci koupit auta a další věci, které potřebují,“ konstatoval Tzur.

Zabitý Asaf Tzur
Zdroj: ČT24

Spravedlnosti se teď oběti snaží domoci na základě místního protiteroristického zákona ve Spojených státech. Američani nemají zájem nechat Arab Bank padnout - na to je na Blízkém východě příliš důležitá, ale spíš jí i ostatním dát jasně najevo, že teroristům prát peníze nemůžou. 

Přelomový proces v Brooklynu se může stát precedentem. Podle Shoshany Bryenové případná pokuta banku nezruinuje. I kdyby šlo o desítky milionů dolarů do kapes obětem, bude to jen kapka v jejím rozpočtovém moři. „Spravedlnost pro rodiny, které někoho ztratily - to se nedá vyjádřit penězi. Ale dalo by se považovat za spravedlnost, pokud by bankovní systém obecně musel zpřísnit své postupy a způsoby, jakými obchoduje a zabránit dalším platbám teroristům,“ uvedla Shoshana Bryenová z Židovského centra pro politiku. Proces se v New Yorku nejspíš potáhne ještě několik měsíců. 

Boj proti teroristickým financím si už zapsal řadu úspěchů. Izraelské právní centrum vyhrálo bezmála 60 kauz v celkové výši jedné miliardy dolarů. Dalších 600 milionů dokázalo zmrazit na účtech.